Se anunţă amenzi usturătoare din partea pompierilor. Începând de astăzi, proprietarii care nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei

DISTRIBUIȚI

Se anunţă amenzi usturătoare din partea pompierilor. Începând de astăzi, proprietarii care nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. Termenul pentru obţinerea acestui act a expirat ieri, în data de 30 septembrie, aşa că beneficiarii clădirilor noi, dar şi cei ai construcţiilor vechi care au suferit modificări pentru care nu a fost emisă o astfel de autorizaţie sunt pasibili de sancţionare contravenţională.

Beneficiarii şi investitorii care nu au depus dosarul pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendiu până ieri sunt buni de plată: pot scoate din buzunar între 20 de mii şi 50 de mii de lei, dacă sunt depistaţi de autorităţi.

Cuantumul amenzii a fost stabilit după ce termenul de obţinere a autorizaţiilor de securitate la incendiu a fost prelungit de trei ori doar în acest an. Patronii, însă, tot nu au depus documentaţia necesară. Fie din comoditate, fie pentru că ştiau că oricum nu îndeplinesc condiţiile impuse de lege.

Motivul respingerii dosarelor? Neconcordanţa dintre normele de siguranţă şi realitatea fizică de care se izbesc inspectorii atunci când merg pe teren, cu planul în mână. Aşa se face că unii proprietari obţin doar avizul de la pompieri şi încep să construiască, însă neregulile ies la iveală abia la final, când clădirea este gata.

Deşi pentru obţinerea acestor acte nu se percep taxe, iar termenul de soluţionare a unui dosar este de 30 de zile, oamenii spun că, în realitate, lucrurile nu sunt atât de simple.

Pentru cei care ignoră complet cerinţele de securitate la incendiu, amenda poate urca până la 100.000 de lei.