Se adâncesc tensiunile între Olanda şi Turcia, după ce doi miniştri ai cabinetului de la Ankara au primit interdicţie din partea autorităţilor de la Haga. Oficialii trimişi de Erdogan urmau să se adreseze comunităţilor turce din Olanda

DISTRIBUIȚI

Se adâncesc tensiunile între Olanda şi Turcia după ce doi miniştri ai cabinetului de la Ankara au primit interdicţie din partea autorităţilor de la Haga. Oficialii trimişi de Erdogan urmau să se adreseze comunităţilor turce din Olanda în problema referendumului care va fi organizat în Turcia pentru susţinerea măsurilor propuse de preşedinte.

Întregul scandal diplomatic a pornit ieri dimineaţă când Olanda a interzis aterizarea la Rotterdam a aeronavei care-l aducea pe ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Partea olandeză a declarat că nu este de acord cu participarea oficialilor străini de rang înalt la manifestări de stradă. Cavusoglu urma să le vorbească sutelor de turci din Rotterdam despre referendumul prin care Turcia doreşte implementarea unor măsuri controversate propuse de preşedintele Recep Taypp Erdogan. De fapt, acesta a şi avut o replică dură, imediat după ce s-a afalt că minsitrul de externe nu a  fost primit la Rotterdam 

RECEP TAYPP ERDOGAN  – preşedintele Turciei

Sunt rămăşiţe ale nazismului, sunt fascişti! Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia!

Însă conflictul între cele două ţări nu s-a oprit aici. Ministrul  pentru Familie  a ajuns cu maşina la Rotterdam, dar nu i s-a permis să intre în clădirea consulatului turc şi a fost escortată spre graniţa cu Germania. În replică, membrii comunităţii turce au ieşit cu miile în stradă. Ei au afişat pancarte pe care era scris Allah este mare”, „Europa e barbara” sau  „Olanda dictatoare va plăti!

La rândul său premierul turc Binali Yildirim a declarat că ţara sa va răspunde pe măsura unui comportament pe care l-a catalogat drept inacceptabil. Guvernul de la Ankara ia în calcul să le interzică diplomaţilor olandezi să mai intre pe teritoriul Turciei, însă şeful executivului de la Haga, Mark Rutte i-a transmis lui Erdogan că întrece măsura. Ministrul turc de externe trebuia tot ieri să participe la un miting pro-referendum în Elveţia, însă hotelul la care urma să fie găzduit i-a anulat rezervarea. Cavusoglu a ajuns totuşi la o întâlnire cu comunitatea turcă din oraşul francez Metz.