Schimbări la pilonul II de pensii! De anul viitor va exista o nouă lege privind sistemul pensiilor private. Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă. La rândul lui, şeful finanţelor spune că oamenii ar putea opta pentru mutarea contribuţiei de la pilonul II la pilonul I

DISTRIBUIȚI

Schimbări la pilonul II de pensii! De anul viitor va exista o nouă lege privind sistemul pensiilor private. Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă. La rândul lui, şeful finanţelor spune că oamenii ar putea opta pentru mutarea contribuţiei de la pilonul II la pilonul I, administrat de stat. Atât aleşii din opoziţie, cât şi analiştii fiscali critică iniţiativa şi spun că guvernanţii sunt disperaţi, au pus ochii pe banii din sistemul de pensii private pentru că nu îşi pot permite majorările salariale din ultima vreme.

Românii care contribuie la pilonul II de pensii s-au trezit în luna ianuarie cu mai puţini bani în cont, ca efect al revoluţiei fiscale. În loc de explicaţii, guvernanţii vin cu noi propuneri de reforme. Din 2019, vom avea o nouă lege a sistemului pensiilor private.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că va fi introdus un mecanism, astfel încât oamenii să fie stimulaţi să îşi mute contribuţiile vărsate la pilonul II, privat, la pilonul I, de stat.

Analiştii fiscali şi parlamentarii din opoziţie vorbesc despre o disperare a guvernanţilor de a face rost de bani.

În vara anului trecut, fostul şef de la Finanţe, Ionuţ Mişa, vorbea despre desfiinţarea pilonului II de pensii. Mulţi români au observat în ultima perioadă cât de mult le-a scăzut contribuţia la sistemul de pensii private. Mai exact, în luna ianaurie, de la 5,1% la 3,75%. Pilonul II sau pensia privată obligatorie a fost introdusă în anul 2008, pentru toate persoanele angajate de până în 35 de ani, iar opţional pentru cei care au între 35 şi 45 de ani.