Scene violente, în parlamentul din capitala Macedoniei. Peste 200 de manifestanţi au pătruns în clădirea legislativului şi i-au bătut pe câţiva politicieni

DISTRIBUIȚI

Scene violente s-au petrecut în parlamentul din capitala Macedoniei, Skopje. Peste  200 de manifestanţi au pătruns în clădirea legislativului şi i-au bătut pe câţiva politicieni, nemulţumiţi de faptul că o coaliţie între social democraţi şi partidele etnicilor albanezi a dus la desemnarea unui preşedinte al parlamentului, neagreat de rivalii conservatori.

Luptele intense s-au dat atât în afara cât şi în interiorul clădirii legislativuluid e la Skopje. Totul a pornit de la nemulţumirea conservatorilor, care, prin alianţa creată între social democraţi şi etnicii albanezi , simt că scapă frâiele puterii, iar formarea unui guvern pare tot mai greu de îndeplinit. Numirea lui Talat Xhaferi, şeful Uniunii Democratice pentru Integrare în funcţia de preşedinte al parlamentului a creat o isterie totală. În consecinţă, susţinătorii taberei conservatoare au asaltat parlamentul şi i-au atacat pe oponenţii politici.

Liderul social democrat Zoran Zaev a fost lovit cu putere în cap. Tot cu leziuni serioase a ajuns la urgenţă şi Ziadin Sela. liderul Alianţei Albanezilor, alături de alţi trei membri ai partidului său care au fost de asemenea răniţi şi au nevoie de îngrijiri medicale. Atmosfera în parlamentul de la Skopje a degenerat în confruntări violente între cele două tabere poltice

Poliţia a intervenit în forţă pentru a pune capăt încăierării şi a-i evacua în siguranţă pe parlamentari. S-au folosit grenade şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi, iar bilanţul total al răniţilor s-a ridicat la 77, dintre care 22 sunt membri ai forţelor de ordine.  Reprezentanţii Uniunii Europene au transmis conducerii din Macedonia să intervină pentru a calma situaţia şi a subliniat că doar dialogul poate fi calea de urmat pentru a reveni la stabilitate politică şi consens. Însă este greu de crezut că lucrurile vor reveni la normal, în condiţiile în care tensiunile mocnesc încă din decembrie anul trecut, iar alegerea lui Talat Xhaferi drept preşedinte al legislativului, este deja contestată de vocile care susţin că desemnarea s-ar fi făcut după încheierea sesiunii parlamentare, deci nu ar întruni condiţiille prevăzute de lege.