Scandalul ouălor contaminate din vestul Europei ajunge şi în România. Inspectorii din Timiş au găsit o tonă de gălbenuş de ou, contaminat cu substanţa toxică Fiprinol

DISTRIBUIȚI

Scandalul ouălor contaminate din vestul Europei ajunge şi în România. Inspectorii Direcţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Judeţul Timiş au găsit o tonă de gălbenuş de ou, contaminat cu substanţa toxică FIPRONIL. 15 ţări europene plus Elveţia şi Hong Kong au descoperit acest in-secticid în ouăle importate în principal din Olanda.

O tonă de gălbenuş de ou lichid, contaminat cu o substanţă care poate fi periculoasă mai ales pentru copii, a fost descoperită într-un depozit din Timişoara. Întreaga cantitate fusese importată din Germania. Autorităţile precizează că niciun kilogram din acest lot NU a ajuns în comerţ. Întreaga cantitate a fost distrusă.

Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, sau ANSVSA, va continua controalele, astfel încât să prevină intrarea pe piaţa românească a ouălor contaminate cu fipronil. Insecticidul este utilizat pentru deparazitarea externă a animalelor, dar folosirea sa este interzisă la animalele destinate consumului uman.

Cu toate acestea, Fipronilul a fost utilizat în ferme de păsări din Olanda – unul dintre cei mai mari exportatori de ouă din lume. Autorităţile olandeze ştiau din iunie de situaţie, dar nu au alertat agenţiile europene. Belgia ar fi aflat de problemă, dar nici ea nu a transmis mai departe informaţia. Zeci de milioane de ouă contaminate au fost deja importate şi consumate în Germania, Marea Britanie, Franţa, dar şi în alte 12 ţări europene.

Firponilul duce la probleme de sănătate doar dacă zeci de ouă contaminate sunt ingerate într-o perioadă scurtă de timp. Comisia Europeană promite să găsească vinovaţii şi să pună capăt practicilor ilegale şi periculoase din ferme.Pe 26 septembrie o întrunire a miniştrilor sănătăţii pentru a discuta această problemă.