Sârbii, ucrainenii, ruşii, lipovenii şi moldovenii se pregătesc de revelion! În această seară, pentru ei este noaptea dintre ani, noaptea în care îşi vor face bilanţul celor petrecute în ultimele 12 luni şi îşi vor pune dorinţele pentru cele 12 care vor urma. Vor şi petrece, desigur, iar pentru ei o mulţime de bucătari au trebăluit toată ziua

DISTRIBUIȚI

Sârbii, ucrainenii, ruşii, lipovenii şi moldovenii se pregătesc de revelion! În această seară, pentru ei este noaptea dintre ani, noaptea în care îşi vor face bilanţul celor petrecute în ultimele 12 luni şi îşi vor pune dorinţele pentru cele 12 care vor urma. Vor şi petrece, desigur, iar pentru ei o mulţime de bucătari au trebăluit toată ziua.
Peste un milion de oameni care locuiesc în România sărbătoresc revelionul pe 13 ianuarie! Ei sunt ortodocşii pe rit vechi născuţi la noi. Dar lor li se adaugă şi o mulţime de turişti veniţi special aici, ca să petreacă noaptea dintre ani! La Slănic Moldova este deja tradiţie să vină sute de moldoveni şi de ruşi, mai ales pentru preparatele delicoase făcute de gazde. De pe masă nu lipsesc niciodată tradiţionalele clătite cu brânză şi carne, vărzările, cozonacii, cârnaţii şi sarmalele.
Şi, ca să poată petrece în voie la noapte, mulţi turişti s-au relaxat toată ziua la piscină.
În vestul ţării traiesc aproximativ 20 de mii de etnici sârbi şi toţi vor sărbători, la noapte, revelionul pe stil vechi. Într-unul dintre restaurantele din oraş, bucătarii muncesc de zor, pentru răsfăţul culinar al invitaţilor.
Masa de revelion va conţine un meniu diversificat, tipic sârbesc, dar şi băuturi spirtoase aduse din ţara vecină.
Şi tot specific sârbilor este ca la miezul nopţii să spargă pahare, pentru că acest ritual le aduce noroc. Revelionul pe rit vechi a apărut ca urmare a decalajului existent între calendarul Iulian şi cel Gregorian. Pentru că între cele două există o diferenţă de 13 zile, sărbătorile de iarnă pică în date diferite.