Salvatorii de pe litoral, nevoiţi să se lupte cu capriciile celor care nu înţeleg că îşi pun viaţa în pericol. Şi pentru ei, dar şi pentru scafandri militari, intervenţiile la limită au devenit un mod de viaţă

DISTRIBUIȚI

Îşi riscă zilnic vieţile în timp ce salvează zeci de turişti inconştienţi. Sunt mereu cu ochii în patru şi nu ezită să se arunce în marea furioasă când simt că cineva este în pericol. Vorbim de salvamari, dar şi de scafandri… Salvatorii de pe litoral care, pe lângă faptul că salvează zilnic turişti, trebuie să se lupte şi cu capriciile celor care nu înţeleg că îşi pun viaţa în pericol. Şi pentru ei, dar şi pentru scafandri militari, intervenţiile la limită au devenit un mod de viaţă. Cei din urmă le-au împărtăşit din experienţa lor şi turiştilor aflaţi pe litoral în această perioadă.

Dornici să afle cât mai multe despre meseria scafandrilor de luptă, zeci de turişti s-au înghesuit să experimenteze senzaţia din adâncuri. Au îmbrăcat costumele de neopren, şi-au pus în spate buteliile şi au ascultat cuminţi instructajul specialiştilor.

Ei sunt scafandri militari, cei care acţionează atunci când sunt descoperite bombe, ascunse fie în mare, fie pe uscat. Impreună cu ei se antrenează şi scafandri militari de la Operaţiuni Speciale, cei care acţionează în cazul luărilor de ostatici.

Şi colegii lor de la Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, dar şi salvamarii îşi riscă viaţa zilnic în timp ce salvează alte suflete. Unul dintre salvatori a şi lansat un apel emoţionant către turişti. Vrea ca aceştia să înţeleagă că distracţia în valuri le poate aduce sfârşitul.

Scafandri şi salvamarii scot zilnic din valuri zeci de turişti. Iar o singură privire aruncată pe scenele dramatice din timpul intervenţiilor de salvare ar putea să-i facă pe turişti să înţeleagă pericolul la care se expun.

Cu toate astea, parcă nimic nu este de ajuns să-i determine pe oameni să nu-şi mai rişte vieţile. Steagul roşu arborat la mal este ignorat de turiştii care se avântă în apa cu curenţi puternici, iar fluierul salvamarilor de pe plajă este considerat mai degrabă gestul care le strică distracţia.

Din acest motiv, salvatorii de pe litoral cer de ani buni amendarea turiştilor inconştienţi. De la începutul sezonului, 18 persoane au pierit în marea furioasă, iar opt dintre ele şi-au găsit sfârşitul la Eforie Nord.