S-a dat startul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus. Prima de casare pentru maşinile mai vechi de 8 ani este la fel ca şi în anii trecuţi… 6.500 lei

DISTRIBUIȚI

Veşti bune pentru cei care au de gând să îşi achiziţioneze o maşină nouă. S-a dat startul progrmalelor Rabla Clasic şi Rabla Plus. Prima de casare pentru maşinile mai vechi de 8 ani este la fel ca şi în anii trecuţi de 6.500 lei, însă acesta se va acorda pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru. În tot acest timp, pentru o maşină electrică, statul acordă un ecotichet în valoare de 45.000 lei.

Astăzi, Ministerul Mediului a lansat Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar începând de joi, 18 Mai, românii care vor să îşi cumpere o maşină nouă o vor putea accesa cele două programele de stimulare.

Valoarea voucherului acordat pentru casarea unei maşini mai vechi de 8 ani rămâne şi anul acesta similară cu cea din 2016.

În acest fel, dacă aduceţi o maşină la casat şi îndepliniţi cele două condiţii, veţi beneficia de un ajutor de la stat în valoare de 9.200 lei.

În ceea ce priveşte programul Rabla Plus, acesta nu este condiţionat de casarea şi radierea unei maşini uzate. Astfel, persoanele interesate să îşi achiziţioneze un automobil 100% electric vor beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 lei, iar pentru unul hibrid, de unul de 20.000 lei. 

O majorare necesară, având în vedere că anul trecut fondurile s-au terminat în mai puţin de 3 săptămâni de la lansarea programului. Ulterior, au fost făcute suplimentări, însă una dintre acestea s-a terminat chiar şi într-o oră.

În faţa ministerului Mediului, astăzi a fost deschis şi un mic salon auto unde au fost prezentate mai multe modele de maşini electrice.

Aici, cel mai ieftin model costa în jur de 20.000 de euro, iar cu ajutorul ecotichetului din cadrul programului rabla plus în valoare de 10.000 de euro, va putea fi achiziţionat la jumătate de preţ.

În cazul autoturismelor obişnuite însă, voucher-ul are o pondere mai mică în preţul final.

Rabla Clasic, cel mai vechi program guvernamental, ajuns astăzi la cea de-a 13 ediţie, a venit anul acesta şi cu alte noutăţi.

Acestă decizie îi poate nemulţumii pe unii, cu atât mai mult cu cât există foarte multe modele pe piaţă care depăşesc parametii stabiliţi.