Românilor nu le pasă de igiena oral.Suntem codaşii Europei la consum de pastă de dinţi şi fruntaşi când vine vorba de carii dentare. De mers, mergem la stomatolog doar atunci când apar problemele grave. Motivele? Teama ori situaţia financiară. În acest context, un deputat a iniţiat un proiect de lege ce are în vedere autorizarea cabinetelor stomatologice mobile

DISTRIBUIȚI

Românilor nu le pasă de igiena oral.Suntem codaşii Europei la consum de pastă de dinţi şi fruntaşi când vine vorba de carii dentare.  De mers, mergem la stomatolog doar atunci când apar problemele grave. Motivele? Teama ori situaţia financiară. În acest context, un deputat a iniţiat un proiect de lege ce are în vedere autorizarea cabinetelor stomatologice mobile. Culmea, avem o lege în vigoare care prevede acest lucru, dar nu avem şi norme de aplicare. Cele mai multe probleme dentare le au oamenii din mediul rural acolo unde statistica ne înfăţişează o realitate crudă: un doctor la cinci mii de pacienţi.

Din cei aproximativ 16 mii de medici stomatologi din România, numai 12% lucrează la ţară. Mai exact, unui medic dentist dintr-un sat îi revin aproape cinci mii de pacienţi. Aşa se face că tot mai mulţi oameni din mediul rural nu beneficiază de servicii de medicină dentară aşa cum ar trebui. O soluţie ar fi autorizarea cabinetelor stomatologice mobile. Un parlamentar a iniţiat un proiect de lege în acest sens.

Există deja un act normativ în care se arată că oamenii pot beneficia de servicii medicale dentare şi în cabinete mobile. Este vorba despre legea sănătăţii din 2006. Însă, pentru că în România, de cele mai multe ori, legile sunt parcă scrise cu ochii închişi, nu scrie şi cum ar urma să funcţioneze respectivele cabinete.

Toate studiile arată că, în generală, românii lasă sănătatea orală pe plan secund şi merg la stomatolog atunci când apar durerile.

Dacă, în cele din urmă, autorităţile vor elibera autorizaţii pentru cabinete stomatologice mobile, ele ar urma să funcţioneze în subordinea organizaţiilor non-guvernamentale. Astfel de cabinete există şi în alte ţări precum: Statele Unite ale Americii, Germania şi Olanda.