Românii sunt îngrijoraţi în privinţa viitorului lor în Regatul Unit, odată cu ieşirea iminentă a ţării din Uniunea Europeană. Aceştia se simt cetăţeni de mâna a doua

DISTRIBUIȚI

Mulţi români stabiliţi în Marea Britanie se simt cetăţeni de mâna a doua. În plus, ei sunt acum îngrijoraţi în privinţa viitorului lor în Regatul Unit, odată cu ieşirea iminentă a ţării din Uniunea Europeană. Autorităţile de la Londra au anunţat luni că procedurile de părăsire a spaţiului comunitar vor fi demarate miercuri, pe 29 martie.

În această frizerie deschisă de un român în estul Londrei, Brexitul este subiectul fierbinte de discuţie. George spune că românii se simt deja ca cetăţeni de mâna a doua în Marea Britanie, iar explicaţia este şi una istorică, recunoaşte el.

Daniela trăieşte în Marea Britanie de cinci ani. Când a ajuns aici, ea a întâmpinat restricţii pe piaţa muncii, impuse pentru români şi bulgari. Ca să lucreze, lor le trebuia un permis de muncă, situaţie care ar putea reveni.

Florina ajută comunitatea română din Regatul Unit şi merge din uşă în uşă ca să se asigure că românii îşi cunosc drepturile, în special după ce ţara va părăsi Uniunea Europeană.

Analiştii dau asigurări că toţi europenii vor fi trataţi în mod egal.

Un răspuns clar îl vom avea peste cel mult doi ani. 2019 este termenul-limită pentru încheierea negocierilor dintre Londra şi Bruxelles şi pentru ieşirea de facto a Regatului Unit din spaţiul comunitar.