Românii se tem că de la 1 ianuarie 2018, odată cu trecerea contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în grija angajaţilor, salariile nete vor scădea. Mai mult, arată un studiu recent, oamenii nu sunt prea încrezători că patronii le vor majora salariile ca să acopere pierderea

DISTRIBUIȚI

Românii se tem că de la 1 ianuarie 2018, odată cu trecerea contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în grija angajaţilor, salariile nete vor scădea. Mai mult, arată un studiu recent, oamenii nu sunt prea încrezători că patronii le vor majora salariile ca să acopere pierderea. În plus, patronii nu au nicio obligaţie să crească salariul brut al angajatului odată cu intrarea în vigoare a măsurii. Firmele vor avea în grijă plata taxei de solidaritate de 2 la sută. Impozitul pe venit va scădea, tot de anul viitor, de la 16 la 10 la sută, însă, această modificare nu se va resimţi ca un plus pentru angajaţi, spun specialiştii, câtă vreme firmele vor continua să aibă aceleaşi costuri.

Taxarea salariatului va creşte cu 10%, chiar dacă vorbim de o reducere a impozitului pe venit cu şase procente, arată specialiştii fiscali. Un sondaj realizat recent arată că trei sferturi dintre angajaţi cred că trecerea contribuţiilor sociale din grija firmelor în grija lor va duce la o scădere a salariilor nete.

În cazul unui salariu de 4.500 de lei brut, un angajat ar pierde 400 de lei din venitul net odată cu creşterea contribuţiilor sociale.

Acelaşi sondaj recent arată că majoritatea românilor cred că nu vor fi ajutaţi de companiile pentru care lucrează să recupereze diminuarea salariului.

Pentru ca angajaţii să nu aibă de suferit, salariile acestora ar trebui să se majoreze cu 17 până la 22 de procente astfel încât să fie acoperită orice diminuare, spun consultanţii fiscali.