Românii nu se mai grăbesc să se-mprumute nici la bănci şi nici la instituţiile financiare nebancare înainte să se asigure că vor putea returna banii la timp. Un studiu realizat recent arată că românii se gândesc mai degrabă cu îngrijorare la creşterea costurilor nivelului de trai

DISTRIBUIȚI

Românii nu se mai grăbesc să se-mprumute nici la bănci şi nici la instituţiile financiare nebancare înainte să se asigure că vor putea returna banii la timp. Un studiu realizat recent arată că românii se gândesc mai degrabă cu îngrijorare la creşterea costurilor nivelului de trai. Asta pentru că în ultima periodă plătesc mai mult pentru utilităţi şi alimente. Analiştii financiari spun că transportul în comun şi mărfurile se vor scumpi după creşterea accizelor la carburanţi de la 1 septembrie. Scumpiri pe care le vor resimţi românii în propriile buzunare.

Un studiu realizat recent arată că 94% dintre români se gândesc atent înainte să ia un credit iar 92 nu împrumută mai mult decât ştiu că pot rambursa fără dificultăţi.

Românii sunt mai preocupaţi acum de cât îi costă traiul de zi cu zi, cu cât plătesc mai mult la utilităţi sau cât îi costă alimentele, arată acelaţi studiu.

Statisticile arată că cei mai mulţi dintre români iau în calcul împrumuturile de la bănci sau instituţii financiare nebancare în principal atunci când vor să facă îmbunătăţiri în locuinţă (31%), când intervin cheltuieli neaşteptate care le pot influenţa situaţia financiară (29%) sau cheltuieli medicale (18%). Alţii însă preferă să nu se-mprumute deloc.

Clienţii ifn-urilor plătesc dobânzi mai mari chiar de 6000% pe an pentru sumele împrumutate. Din octombrie, Banca Naţională a României va modifica însă regulile pentru împrumuturile rapide acordate de instituţiile financiare nebancare. Între timp, românii ar putea scoate mai mulţi bani din buzunare pentru alimente şi transport de persoane odată cu creşterea accizelor de carburanţi de la 1 septembrie.