România se află pe locul 20 în topul celor mai buni programatori din lume. Aşa am devenit una dintre cele mai importate surse de IT-şti din întreaga lume

DISTRIBUIȚI

România se află pe locul 20 în topul celor mai buni programatori din lume, înaintea unor ţări precum Statele Unite sau Marea Britanie. Aşa am devenit una dintre cele mai importate surse de IT-şti din întreaga lume. În ultima perioadă însă, chiar şi piaţa internă a crescut spectaculos, iar companiile multinaţionale le oferă studenţilor internship-uri avantajoase. Dacă până de curând stagiile de practică de la noi din ţară erau neplătite, în afară există companii mari care îşi plătesc stagiarii chiar şi cu 6000 de dolari pe lună.

Până de curând neplătite, internshipurile sunt la mare căutare în ultimul timp. Studenţii sunt interesaţi să lucreze sau cel puţin să înţeleagă cum pot pune în practică tot ce învaţă la facultate, în timp ce companiile cheamă în organizaţie tineri entuziaşti, cu idei noi şi pretenţi salariale..mici

Ştefania, spre exemplu, este studentă în anul 3 la facultatea de automatică şi calculatoare şi nu consideră partea financiară ca fiind atât de importantă.

Cătălin, în schimb, chiar dacă este mai mic decât Ştefania, are aşteptări ceva mai mari.

În România, un programator junior câştigă între 3000 şi 4500 de lei, iar unul cu experienţă porneşte de la 8500 şi poate ajunge până la 10.000 lei net pe lună.

Piaţa IT este una dintre cele mai tentante şi bine plătite, iar în ultimii ani, acestă industrie a crescut spectaculos în România.

În ultimii ani, economia României a crescut datorită comerţului şi industriei IT, care a înregistrat în ultimul trimestru din 2016 o creştere de aproape 5% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2015.