România riscă penalităţi de sute de mii de euro pe zi, din cauza deşeurilor. Autorităţile spun că-i vor învăţa pe oameni să recicleze

DISTRIBUIȚI

România riscă penalităţi de sute de mii de euro pe zi, de la Uniunea Europeană, din cauza deşeurilor.  Autorităţile dau semne că se grăbesc ca acest scenariu să nu devină realitate şi că-i vor învăţa pe oameni să recicleze. Deocamdată însă, rămânem  doar la stadiul de promisiuni.

Autorităţile declară că îşi doresc o economie circulară. Asta înseamnă ca resursele pe care le folosim, să le reciclăm şi să creăm produse noi. În secolul 21, acest sistem ar trebui să fie o normalitate. În România însă, mulţi oameni nu înţeleg de ce este nevoie de reciclare. În timp ce alţii spun că vor ceva la schimb. Iar cei care sunt dispuşi să recicleze, trebuie să ducă gunoiul cu maşina până la cele mai apropiate pubele de colectare selectivă, nefiind suficiente.

România produce in fiecare an aproximatix 5 milioane de tone de deşeuri menajere pe care nu reuşeşte să le valorifice. Procentul de reciclare al deşeurilor este de doar 5% în condiţiile în care până în 2020 acest procent trebuie să crească până la 50%, conform obiectivelor asumate de ţara noastră în cadrul Uniunii Europene.

Un obiectiv cu şanse reduse de îndeplinire, ţinând cont de problemele actuale. Dar, ministrul mediului susţine contrariul şi spune că a început să ia măsuri.

În cel mult două luni, ministrul Mediului promite că va fi pus la punct un sistem concret pentru reciclarea deşeurilor.

Şi din partea primarului general al Capitalei sunt promisiuni că vor fi amplasate 50 de staţii de colectare selectivă, cele mai multe automatizate.

În prezent există doar 11 astfel de staţii în Bucureşti.

De asemenea, în Capitală va fi construită o staţie de tratare termică, nepoluantă pentru mediu. Adică un incinerator pentru deşeuri, ce va avea capacitatea de a arde în jur de 350 de tone de gunoi pe an. Această staţie în valoare de 250 de milioane de euro, bani europeni, este prevăzută în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Însă autorităţile nu ştiu să precizeze un termen pentru acest obiectiv.

Aşadar, deocamdată ne rămân câteva cifre care reflectă realitatea…