România riscă o amendă anuală de 80 milioane de euro, de la CEDO, dacă nu-şi îmbunătăţeşte condiţiile de detenţie. Închisorile sunt supraglomerate, asistenţa medicală aproape inexistentă, iar numărul sinuciderilor în penitenciarele româneşti a ajuns la o cotă fără precedent

DISTRIBUIȚI

România riscă o amendă anuală  de 80 milioane de euro, de la CEDO, dacă nu-şi îmbunătăţeşte condiţiile de detenţie. Închisorile sunt supraglomerate, asistenţa medicală aproape inexistentă, iar numărul sinuciderilor în penitenciarele româneşti a ajuns la o cotă fără precedent. Din cauza salariilor mizere şi a condiţiilor grele de muncă, gardienii îşi dau demisiile în bloc.

Echipa noastră a primit permisiunea să filmeze în câteva dintre cele mai mari închisori din România. Nu este nevoie de statistici să constaţi ca în cămăruţe minuscule cu paturi suprapuse şi o toaletă mizeră într-un colţ, supravieţuiesc cu greu câte 20-25 de persoane.

Din informaţiile ANP, gradul mediu de ocupare al penitenciarelor din România este de 144%.

Mulţi dintre cei care nu au avut de-a face cu justiţia sunt tentaţi să acuze şi să afirme că deţinuţii îşi merită soarta. Este adevărat că nu noi i-am pus să comită infracţiunile. Pe de altă parte suntem mândri de statutul de cetăţeni europeni. Dar acest statut nu include numai drepturi ci si responsabiliăţti.

Princiile democratice ale UE consfintite prin legi mentioneaza ca toti suntem egali in drepturi , iar cei care au ajuns in sistemul penitenciar trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa in conditii umane.

Între timp plângerile curg pe banda rulantă la CEDO iar România riscă să primească o amendă de 80 de milioane de euro pe an dacă nu rezolvă situaţia închisorilor din România. Este vorba de spaţiu decent pentru deţinuţi şi condişii sanitare şi medicale normale, deziderat departe de promiscuitatea de acum.

Condiţiile sunt grele nu doar pentru deţinuţi ci şi pentru angajaţii din penitenciare. Gardienii sunt tot mai puţini, iar cei care sunt în sistem ajung să acopere munca pentru patru sau cinci oameni.

Un paznic la 300 de deţinuţi, un milion de ore suplimentare şi plecări masive din sistem. În curând puscăriile nu vor mai avea gardieni, medici sau orice altă categorie de personal administrativ, iar condamnaţii se vor păzi singuri.