România reprezintă unul dintre cele mai importante centre IT din Europa Centrală şi de Sud-Est, iar utilizarea dispozitivelor mobile este în continuă creştere. Cu toate acestea, ţara noastră are un nivel scăzut de soluţii tehnice într-un domeniu extrem de sensibil şi anume…cel al sănătăţii

DISTRIBUIȚI

România reprezintă unul dintre cele mai importante centre IT din Europa Centrală şi de Sud-Est, iar utilizarea dispozitivelor mobile este în continuă creştere. Cu toate acestea, ţara noastră are un nivel scăzut de soluţii tehnice într-un domeniu extrem de sensibil şi anume…cel al sănătăţii. Motiv pentru care specialişti IT şi experţi în sănătate şi-au dat întâlnire la cel mai mare concurs de programare din regiune, pe teme medicale. Au lucrat împreună pentru a crea platforme digitale şi educative care să uşureze accesul pacienţilor la servicii, tratamente şi soluţii inovatoare de sănătate.

Una dintre echipele participante la hackathon a observat că în sistemul de sănătate din România există un risc crescut de apariţie a unor situaţii neprevăzute şi din cauza aparaturii învechite sau a deficitului de personal. Aşa că membrii „Smart Alert” s-au gândit să le uşureze munca asistentelor şi, implicit, să ajute pacienţii în situaţii de urgenţă. Totul cu ajutorul unei brăţări inteligente de monitorizare ale pulsului şi temperaturii bolnavilor, cât şi de alertare a personalului medical.

Pentru ca actul medical să fie unul de calitate, este nevoie şi de o bună comunicare între pacient şi medic. Cadrele medicale se plâng că nu dispun de un sistem adecvat de programare a pacienţilor la consultaţii şi că se apelează de multe ori la varianta „primul venit, primul servit”. Un grup format din specialişti IT şi experţi în sănătate s-a gândit la o soluţie şi pentru această problemă.

Realitatea virtuală îmbunătăţeşte şi ea medicina. O demonstrează Toni şi echipa lui. Au venit cu o soluţie inovatoare pentru tratarea „ochiului leneş”, o afecţiune care apare des în copilărie. În astfel de situaţii, copiii sunt nevoiţi să poarte la ochi un pansament special, cu care multora le este ruşine să meargă la şcoală aşa că renunţă la tratament.

La concursul de programare „Hacking Health” au participat 100 de tineri profesionişti şi talentaţi din sectorul IT şi medical, care şi-au propus să lucreze împreună pentru a decoda cele mai arzătoare probleme din domeniul sănătăţii.

Juriul va alege trei proiecte câştigătoare, iar fiecare dintre acestea va primi finanţare pentru dezvoltare şi implementare. Poate aşa, lucrurile în sistemul de sănătate se vor mişca ceva mai bine.