România a plătit în urma condamnărilor la CEDO aproape 55 de milioane de euro pentru condiţiile inumane din penitenciare. În ultimii 5 ani, au pierit în puşcăriile româneşti 502 oameni

DISTRIBUIȚI

România a plătit în urma condamnărilor la CEDO aproape 55 de milioane de euro pentru condiţiile inumane din penitenciare. În ultimii 5 ani, au pierit în puşcăriile româneşti 502 oameni. Dintre acestia, 425 au murit din cauza bolilor. Din 2010 până în 2014, s-au sinucis 73 de deţinuţi, majoritatea adolescenţi şi tineri. 

în România există 8 penitenciare în care numărul deţinuţilor încarceraţi depăşeşte dublul capacităţii de cazare, conform datelor publicate de lumeajustiţiei.ro. În această situaţie se află două închisori cu regim de maximă siguranţă – Iaşi (indice de ocupare 220%) şi Craiova (212%) – şi şase penitenciare cu regim semideschis şi deschis: Satu Mare (238%), Botoşani (225%), Drobeta Turnu Severin (216%), Codlea (206%), Târgu Jiu (202%) şi Jilava (201%).  Astfel, dintre cele 44 de penitenciare, doar 3 unităţi centrale şi 2 secţii auxiliare îndeplinesc cerinţele de capacitate impuse de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante.

Procentul deceselor, din cauze medicale, a atins cifra de 85%. Nivelul performanţei medicale din penitenciare este la nivelul anilor ’50. Penitenciarele romanesti s-au transformat aparent din institutii de reeducare in institutii din care detinutii nu au nicio sansa de reintegrare in societate.

Cei care au incalcat legea trebuie sa-si ispaseasca pedepsele. Instantele i-au condamnat la inchisoare dar nu si la umilinta. Romania este pasibila sa mai plateasca 80 de milioane de euro la CEDO daca nu rezolva situatia penitenciarelor.