Români cărora le place ciorba de burtă, sunt mulţi. Dar atenţie! Să mâncăm sau nu o ciorbă de burtă la conservă? Ce spun specialiștii?

DISTRIBUIȚI

Când li se face poftă de ciorbă de burtă, sunt români care confundă bucătăria sau restaurantul cu rafturile magazinelor. Îşi cumpără o ciorbă de burtă la conservă sau la plic şi în câteva minute… e gata preparată. Dar în farfurie nu se regăseşte burta de vită, ca în reţeta tradiţională, ci de 5 ori mai multă sare şi un cocktail generos de E-uri. Este rezultatul unui studiu al Asociaţiei ProConsumatori.

Români ca ei, cărora le place ciorba de burtă, sunt mulţi. Dar atenţie! Să mâncăm sau nu o ciorbă de burtă la conservă? Vă lăsăm pe voi să decideţi. Iar pentru asta am golit conţinutul a trei astfel de conserve diferite. Culoarea diferă, la fel şi consistenţa şi ingredientele. Însă, toate conservele conţin prea multă sare, mulţi aditivi şi nu au nicio valoare nutriţională. 

Pe rafturile magazinelor găsim şi ciorbă de burtă la plic. 

Acest produs se numeşte ciorbă de burtă. Însă după cum puteţi vedea în bol avem un praf galben. În plus de pe ambalajul produsului lipsesc ingredientele principale ale reţetei tradiţionale şi anume: supa de oase de vită şi burta de vită. Dar conţine 8 E uri, 8 aditivi chimici. Dacă ar fi să urmăm instrucţiunile producătorului, pentru a prepara această ciorbă trebuie să adăugăm apă fiartă peste praf, să amestecăm şi iată acesta este rezultatul.

Ingrediente: făină de grâu, amidon de porumb, sare, grăsime de vită (6,8%), carne de vită (6,2%), zer pudră, monoglutamat de sodiu, inozinat de sodiu, guanilat de sodiu, maltodextrină, usturoi, grăsime de palmier, lactoză, zahăr, acid malic, arome, rădăcină de leuştean, curcumă, piper, semnţe de ţelină, extract de drojdie, extract de ardei roşu, butilhidroxianisol.

Ciorba de burtă trebuie să conţină în primul rând burtă de vită şi oase care se fierb până la 7-8 ore. Dar şi legume – morcovi, ţelină, ceapă, usturoi, gogoşar la care se adaugă ouă şi oţet. O ciorbă proaspătă şi naturală se cunoaşte după culoare

Şi nu uitaţi, ciorba de burtă se serveşte cu smântână şi ardei iute.

În timp ce ciorba de burtă la conservă are termen de valabilitate 4 ani.