Revoluţia fiscală nu afectează doar indemnizaţiile de creştere a copilului, ci şi veniturile mamelor în concediul prenatal şi postnatal. Vorbim despre cele 126 de zile pe care doar femeile le pot obţine în cazul unor probleme medicale. După modificările fiscale, mamele ar putea primi cu 25 la sută mai puţin

DISTRIBUIȚI

Revoluţia fiscală nu afectează doar indemnizaţiile de creştere a copilului, ci şi veniturile mamelor în concediul prenatal şi postnatal. Vorbim despre cele 126 de zile pe care doar femeile le pot obţine în cazul unor probleme medicale. După modificările fiscale, mamele ar putea primi cu 25 la sută mai puţin.

Mai puţini bani pentru mame, resurse mai mici pentru creşterea bebeluşilor.  Femeile care urmează să nască ar putea fi afectate de revoluţia fiscală în două feluri. În cazul în care îşi iau concediu de creştere al copilului, ar putea primi cu 16% mai puţin decât în mod normal. În cazul în care recurg la un concediu pre sau postnatal – asociat concediilor medicale – s-ar putea trezi cu 25% mai puţini bani.

Concret, dacă în ultimele şase luni înainte de a intra în concediu prenatal femeia însărcinată a avut un venit net de 4.000 de lei, contribuţiile la asigurările sociale erau în valoare de 364 de lei lunar. Acum, a fost eliminată plafonarea şi ajung la peste 1.500 de lei, iar diferenţa este de 1.170 de lei.  De aceşti bani  o mămică ar putea cumpăra haine, scutece de unică folosinţă, jucării, ba chiar şi un pătuţ pentru nou-născut. Suma ar urma însă să rămână la stat.

Inclusiv ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici a recunoscut că viitoarele mămici ar putea fi afectate de revoluţia fiscală şi promite că va rezolva problema. Nu se ştie încă cum.

Anul trecut, peste 60.000 de femei au intrat în concediu prenatal.