Reţinere neaşteptată în dosarul de cămătărie din Capitală. Dan Neculau, trompetistul trupei Vunk, a ajuns după gratii, spun surse judiciare, în dosarul deschis ieri de procurorii DIICOT

DISTRIBUIȚI

Reţinere neaşteptată în dosarul de cămătărie din Capitală. Dan Neculau, trompetistul trupei Vunk, a ajuns după gratii, spun surse judiciare, în dosarul deschis ieri de procurorii DIICOT. Membrii grupării inventaseră chiar ei o metodă prin care au reuşit să obţină locuinţe şi automobile de lux, cumpărate la preţuri de nimic. Printre membrii grupării, se numără un executor judecătoresc, dar şi un avocat. Iată cum reuşea reţeaua infracţională să-şi păcălească victimele.

Dan Nicolau, trompetistul trupei Vunk, este bănuit de procurori că ar avea legătură cu gruparea infracţională destructurată ieri de DIICOT. Surse din anchetă spun că artistul a fost reţinut joi seară, iar, în această dimineaţă, pe pagina oficială a trupei a apărut un mesaj care anunţa… o zi cu ghinion.

La fel de ghinioniste au fost şi alte aproape 30 de persoane care au fost duse la audieri să dea cu subsemnatul despre metoda de acţiune a reţelei de cămătărie, una cel puţin inedită.

Victimele erau, oarecum, uşor de identificat. Era vorba despre persoane care aveau nevoie urgentă de bani, dar deţineau şi proprietăţi, cum ar fi locuinţe sau autoturisme. Cămătarii le ofereau imediat sumele necesare, bineînţeles, cu dobândă.

Ca să nu dea de bănuit, cămătarii îşi obligau victimele să semneze contracte de împrumut, pe care figurau, însă, sume mai mari decât cele încasate propriu-zis, astfel încât să cuprindă şi camăta. Drept garanţie, erau folosite bunurile de valoare deţinute de victime.

Întrucât termenele de restiuire înscrise pe contract erau extrem de strânse, nu e de mirare că victimelor le era, practic, imposibil să dea banii înapoi, şi cu dobânda aferentă. Aici intra în scenă executorul judecătoresc, membru de seamă al grupării, arată procurorii DIICOT. Victimele erau executate silit, iar locuinţele sau autoturismele puse gaj la contract erau scoase la licitaţie.

Licitaţiile publice unde erau scoase la vânzare bunurile erau, şi ele, trucate. Cămătarii acţionau aici cu interpuşi, prin intermediul cărora reuşeau să cumpere bunurile respective la preţuri de nimic, de nici 30% din valoarea lor reală, arată procurorii.

În acest mod, cămătarii au reuşit să păcălească zeci de persoane, printre care şi un celebru fotbalist din Liga 1, spun surse judiciare. La percheziţii, anchetatorii au descoperit sume de bani în lei şi valută şi autoturisme de lux, despre care procurorii suspectează că proveneau din activităţile de cămătărie. Cazul este şi mai şocant cu cât, arată procurorii, liderul grupării era o persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăţi comerciale.

Dosarul cămătăriei de lux din Capitală vine la doar două luni după ce, într-un alt scandal cu acuzaţii la fel de grave, au apărut nume grele din Jandarmeria Română.