Replici tăioase între Turcia şi Olanda. Totul după ce oficialii de la Haga au interzis accesul mai multor miniştri turci pe teritoriul ţării lor, din motive de securitate

DISTRIBUIȚI

Ameninţări reciproce şi replici tăioase între Turcia şi Olanda după ce oficialii de la Haga au interzis la sfârşitul săptămânii trecute accesul mai multor miniştri turci pe teritoriul ţării lor, din motive de securitate. Membrii guvernului de la Ankara urmau să participe la mitinguri ale comunităţii turce în vederea sprijinirii referendumului care-i va spori puterile preşedintelui Recep Taypp Erdogan.

Acuzaţii de nazism, fascism şi ameninţări de tot felul este replica Ankarei la atitudinea Olandei. Însuşi preşedintele Turciei a criticat vehement poziţia guvernului de la Haga, la un miting la care au participat cei care îl susţin la referendumul programat pe 16 aprilie.

De asemenea , parlamentul de la Ankara şi-a exprimat dezacordul faţă de atitudinea Olandei, dar şi a Germaniei sau Austriei care adoptă aceeaşi poziţie faţă de oficialii guvernului turc

În ciuda declaraţiilor tăioase, oficialii de la Haga rămân ferm pe poziţii şi invocă raţiuni de securitate în virtutea cărora au interzis accesul miniştrilor turci pe teritoriul olandez.

Măsura a revoltat comunităţile turce din ţara lalelelor dar şi din Germania sau Austria, state în care mii şi mii de turci s-au stabilit de ani de zile , cu tot cu familiile lor.

Cum în aceste momente o soluţie diplomatică nu se prea întrezăreşte, şeful Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg a cerut o detensionare a situaţiei.

JENS STOLTENBERG  – şeful NATO

Dezbaterea este în centrul democraţiilor noastre, ca şi respectul reciproc. Aşa că i-as îndemna pe aliaţii noştri să dea dovadă de respect reciproc şi să fie calmi.

Până atunci însă, ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik (poza cutter de azi externe) a declarat că Turcia va impune cu siguranţă sancţiuni Olandei, fără să precizeze însă concret care vor fi acestea .