Recreaţiile sunt cele mai aşteptate de elevi. Sunt, însă, şi copii pentru care pauza de la şcoală poate însemna un adevărat chin. Cei care, în acele 10 minute, sunt hărţuiţi sau batjocoriţi de ceilalţi colegi. Vorbim despre victimele bullying-ului

DISTRIBUIȚI

Recreaţiile sunt cele mai aşteptate de elevi. Sunt, însă, şi copii pentru care pauza de la şcoală poate însemna un adevărat chin. Cei care, în acele 10 minute, sunt hărţuiţi sau batjocoriţi de ceilalţi colegi. Vorbim despre victimele bullying-ului. Acestea ajung să îşi piardă încrederea în sine şi în ceilalţi, iar cu timpul să fie cuprinse de depresie şi să abandoneze şcoala. Este un fenomen care a luat amploare în şcoala românească şi care trebuie oprit rapid. Unu din patru copii este umilit la şcoală, în mod repetat.

Bullying-ul se manifestă sub diferite forme: fizic, verbal sau social şi provoacă suferinţă. Unu din patru copii este supus bullzing-ului, în faţa grupului de colegi.

Fenomenul a luat amploare în ultimul timp în şcoalile din ţara noastră. Cea mai întâlnită formă de agresiune fiind cea fizică. Anul trecut, unu din şase copii a fost bătut în mod repetat.

Pe lângă hărţuire, elevii apelează şi la discriminarea sau excluderea altora din grup. Trei din 10 copii au fost eliminaţi din grupul de colegi. Foarte importantă este gestionarea acestor situaţii. Elevii au nevoie de consiliere.

Este nevoie ca victima să fie susţinută şi de alţi colegi. Mulţi dintre copiii agresaţi nu au curajul să ia atitudine. Aşa se face că aceştia ajung la depresie, din punct de vedere emoţional, la refuzul şcolar şi, în cazuri extreme, chiar la tentative de suicid.

Şcolile nu au o abordare comună în astfel de situaţii. Atunci când sunt luate, măsurile de combatere a violenţei sunt legate doar de evenimentele singulare deosebit de grave.

Aproape 19.000 de cazuri de violenţă au fost înregistrate, la nivel naţional, pe perioada unui singur an şcolar. Organizaţia „Salvaţi Copiii” a lansat o campanie prin care solicită autorităţilor să ia măsuri urgente, care să redea elevilor recreaţia, fără să le fie teamă că vor fi agresaţi şi umiliţi.