Propunerea Guvernului de mutare forţată a locatarilor din clădirile cu risc mare de prăbuşire la cutremur, pentru consolidare, aduce în discuţie situaţiile absurde prin care trec aceşti oameni. În Capitală, sunt persoane care au plecat din casele lor, dar nu ştiu dacă se vor mai întoarce vreodată

DISTRIBUIȚI

Propunerea Guvernului de mutare forţată a locatarilor din clădirile cu risc mare de prăbuşire la cutremur, pentru consolidare, aduce în discuţie, din nou, situaţiile absurde prin care trec aceşti oameni. În Capitală, spre exemplu, sunt persoane care au plecat din casele lor, dar nu ştiu dacă se vor mai întoarce vreodată. Sunt situaţii unde termenele limită date au fost depăşite şi cu zece ani iar în altele, muncitorii nici nu au venit. Oamenii reclamă şi că au de rambursat sume uriaşe.

Este concluzia la care a ajuns Adriana, una dintre locatarele unui bloc cu apartamente de necesitate, puse la dispoziţie de Primărie, la patru ani de când a renunţat la confortul casei sale aflate în centrul Capitalei. S-a mutat alături de soţul ei, după ce autorităţile locale i-au convins că într-un an de zile casa lor va fi consolidată. Deşi, iniţial, atât ei cât şi vecinii au fost suspicioşi cu privire la firma care câştigase licitaţie, au acceptat.

Lucrările la apartamentul său au fost estimate la 60 de mii de euro, bani pe care femeia va trebui să îi ramburseze în rate, dacă vreodată consolidarea va fi gata.

Între timp, la Guvern, se ia în calcul crearea unui cadrul legal pentru ca cei care doresc să renunţe la casele lor şi să devină proprietari pe cele în care au fost mutaţi, să o poate face fără să iasă în pagubă.

În Bucureşti 174 de clădiri sunt la clasa I de risc seismic şi prezintă pericol public. Însă nu doar clădirile din Capitală sunt cu probleme. Imobile cu bulină există şi în Bacău, Braşov ,Covasna sau Mehedinţi, la nivel naţional fiind peste 26.000 de apartamente nesigure în caz de seism.

Proiectul de lege care schimbă regulile în cazul reabilitării acestor imobile se află în dezbatere publică până pe 16 martie.