Proiectul legii salarizării unitare este gata. Cu cât va creşte salariul minim, până în 2022?

DISTRIBUIȚI

Proiectul legii salarizării unitare, care urmează să ajungă joi în Parlament, este gata, a anunţat şeful PSD pe contul său de pe o reţea de socializare. Potrivit acestui proiect, veniturile lunare vor creşte în medie cu 56 la sută până în 2022. Un medic rezident ar urma astfel să câştige în 2018 un salariu de 5.700 de lei. În învăţământ, un profesor debutant de liceu va ajunge la un salariu de 3.520 de lei în 2020, iar în armată, un soldat va primi o soldă de 2.150 de lei, triplu faţă de cea de acum, dar peste trei ani. Între timp, astăzi, sindicaliştii de la Cartel Alfa au cerut demiterea a doi miniştri: Lia Olguţa Vasilescu de la ministerul Muncii şi Gabriel Petrea de la Dialog Social. Motivul? Lipsa de transparenţă în elaborarea proiectului legii salarizării unitare.

Astăzi, pot spune că proiectul de Lege a salarizării unitare este gata şi urmează să fie depus la Parlament. Ierarhizarea funcţiilor s-a facut după modelele practicate în celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar pentru alinierea funcţiilor pe această ierarhizare Guvernul va aloca 32 de miliarde de lei până în 2020, aşa cum am promis şi în campania electorală.”, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de o reţea de socializare.

Potrivit grilei de salarizare pentru următorii cinci ani, în Sănătate, salariul unui medic rezident va fi în 2018, 5700 de lei de la puţin peste 2600 de lei cât este în prezent. În schimb, un medic primar cu vechime ar urma să ajungă la un salariu de peste 16.000 de lei, în 2018. Un asistent medical debutant va avea 3950 de lei din 2018 iar un asistent principal 5100 de lei.

În Educaţie, un învăţător debutant va primi în 2022 un salariu de 3916 lei, în timp ce un profesor debutant care predă la liceu ar urma să primească peste trei ani, aproape 4100 de lei.

În armată şi ordine publică, un soldat va primi în 2022 o soldă de 2.500 de lei, iar un subinspector în poliţie, fără vechime, ar ajunge la un venit lunar de aproape 4300 de lei. La toate veniturile se adaugă sporurile de hrană, îmbrăcăminte şi altele.

În Justiţie, un procuror stagiar ar urma să primească un salariu de aproape 6000 de lei în 2022.

Legea salarizării unitare înseamnă o creştere medie a veniturilor lunare cu 56% pentru următorii ani. Mai mulţi bani ar urma să primească şi preşedintele, premierul, preşedinţii camerelor din Parlament sau cel al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Luni, premierul Sorin Grindeanu anunţa că legea salarizării unitare nu va mai fi în dezbatere publică. În tot acest timp, sindicaliştii acuză guvernanţii de lipsă de transparenţă în realizarea acestui proiect şi cer demisia ministrului muncii, Olguţa Vasilescu şi cea a ministrului pentru Dialog Social, Gabriel Petrea.

Sindicaliştii de la Cartel Alfa cred că, mai degrabă, se încearcă ascundea unor lucruri care nu sunt în regulă prin forma actuală.

Proiectul legii salarizării unitare va ajunge joi direct în Parlament pentru dezbatere şi adoptare.