Proiectul de modificare a legilor Justiţiei este gata! Anunţul a fost făcut astăzi de Tudorel Toader, care susţine că prioritară este îndeplinirea ceriniţelor din hotărârea pilot a Curţii Europene pentru Drepturile Omului cu privire la condiţiile din penitenciare

DISTRIBUIȚI

Proiectul de modificare a legilor Justiţiei este gata! Anunţul a fost făcut astăzi de Tudorel Toader, care susţine că prioritară este îndeplinirea ceriniţelor din hotărârea pilot a Curţii Europene pentru Drepturile Omului cu privire la condiţiile din penitenciare. Ministrul Justiţiei se va întâlni la sfârşitul lunii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta despre procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Jumătate din magistraţii din România se opun proiectului, mai ales în ceea ce priveşte trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei. Ei au semnat un memoriu prin care atrag atenţia că măsurile propuse ar încălca Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ceea ce ar afecta grav Justiţia din România.

Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Tudorel Toader pe pagina personală de Facebook.

Mesajul ministrului Justiţiei:

„Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei – vom participa la toate dezbaterile! Prioritară devine foaia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor Hotărârii pilot pronunţată de CEDO, referitoare la condiţiile din penitenciare!” Este mesajul postat de ministrul justiţiei în această dimineaţă.

Ulterior, Tudorel Toader a declarat în Parlament că a redactat şi o solicitare de aviz de la Comisia de la Veneţia cu privire la procedura de numire a procurorilor şefi la principalele Parchete. Ministrul a mai spus că pe 26 octombrie va avea o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Hans Timmermans, pentru a discuta soluţiile propuse prin proiectul de lege.

Proiectul a stârnit însă o mulţime de reacţii negative, mai ales în rândul magistraţilor. Aceştia nu văd cu ochi buni trecerea Inspecţiei judiciare în subordinea ministerului condus de Tudorel Toader şi nici modificarea procedurii de numire procurorilor de rang Înalt. Dacă proiectul va fi în cele din urmă aprobat, preşedintele României va fi exclus din procedură. Până acum, peste 3.500 de magistraţi au semnat un memoriu prin care atrag atenţia că aprobarea propunerilor ministrului ar încălca Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de Uniunea Europeană, ducând justiţia sub control politic.

Proiectul a primit deja avizul negativ din partea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul magistraţilor a fost însă doar unul consultativ.