Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a fost adoptat de plenul Senatului. Din varianta trimisă de Guvern a fost eliminată prevederea ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, fără a fi prevăzută însă o altă dată. Legea prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii

DISTRIBUIȚI

Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a fost adoptat de plenul Senatului. Din varianta trimisă de Guvern a fost eliminată prevederea ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, fără a fi prevăzută însă o altă dată. Legea prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii începând de la un simplu avertisment şi ajungând chiar şi la amenzi de până la 10.000 de lei. Proiectul a stârnit controverse în ultima vreme, mai ales în rândul celor care militează împotriva obligativităţii vaccinării. Asta în contextul în care în ultimul an s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri de rujeolă la nivel naţional, iar 34 de persoane şi-au pierdut viaţa.

99 la sută din cazurile de rujeolă raportate în cazul epidemiei din ultimul an au apărut la persoanele nevaccinate sau vaccinate incomplet cu vaccin ROR. După dezbateri aprinse şi controverse în ceea ce priveşte obligativitatea, proiectul de lege care reglementează vaccinarea a fost adoptat de plenul Senatului.

Părinţii care vor refuza să îşi vaccineze copiii vor putea primi un simplu avertisment, dar sancţinuile pot merge până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ li se va solicita o adeverinţă cu toate vaccinurile, iar dacă schema nu va fi completă, copiii vor trebui imunizaţi în cel mult un an. Vaccinurile obligatorii sunt cele împotriva tetanosului, difteriei, poliomielitei, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, hepatitei B şi oreionului.

Din varianta trimisă în Senat a fost eliminată prevederea ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Cel mai probabil, parlamentarii din Camera Deputaţilor vor fi cei care vor stabili termenul. Legea vaccinării a stârnit controverse mai ales în rândul celor care militează împotriva obligativităţii. Mulţi se tem de efectele adverse pe care vaccinurile le pot avea. Autorităţile recunosc că vaccinurile pot avea efecte adverse, ca orice alt medicament, dar susţin că în foarte puţine cazuri acestea sunt severe. De exemplu, în cazul rujeolei, rata deceselor este de 1 la 1.000 de cazuri, în timp ce în cazul vaccinării este de 1 la 500.000 – 1 la un milion de persoane vaccinate.

La nivel naţional, este importantă constituirea unor stocuri de rezervă care să asigure aprovizionarea medicilor de familie. Vor fi evitate astfel situaţiile în care vaccinurile lipsesc. Ministrul Sănătăţii a anunţat astăzi şi că vaccinarea antigripală poate începe.