Proiect: părinţii care refuză imunizarea copiilor, vor putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului. Codul Penal arată că acest lucru ar duce la pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 7 ani

DISTRIBUIȚI

Au trecut aproape trei săptămâni de când proiectul Legii vaccinării a fost făcut public. Cu toat astea, încă sunt multe semne de întrebare legate de cum vor fi traşi la răspundere cei care nu îşi vaccinează copiii. Potrivit proiectului, părinţii care refuză imunizarea copiilor, vor putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului. Codul Penal arată că acest lucru ar duce la pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 7 ani. Nu au fost însă lămurite care sunt etapele care trebuie parcurse înainte ca autorităţile să ia această măsură şi mai ales în ce circumstanţe.

Legea vaccinării presupune ca fiecare copil să fie monitorizat dacă este vaccinat sau nu. Dacă părintele se împotriveşte legii şi nu imunizează copilul, atunci adultul ar putea fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului.

Pentru refuzul lor, adulţii vor plăti chiar cu închisoarea. Nu au fost clarificate încă situaţiile în care să fie aplicată aceasta măsură. Ministrul Sănătăţii e de părere că ar trebui închişi în cazul în care copilul lor moare pentru că nu a fost vaccinat sau dacă minorul îmbolnăveşte un alt copil, după ce a ajuns în colectivitate.

Şi avocaţii sunt de părere că dacă o simplă omitere a unui vaccin ar duce la un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului, atunci infracţiunea ar fi neconstituţională.

Cât despre ce cred părinţii despre această măsură, părerile sunt împărţite.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că va organiza săptămâna viitoare o dezbatere publică pe aceasta temă. Atunci ar urma să fie lămurite toate aspectele care ţin de răspunderea părintelui în faţa legii, dacă refuză vaccinarea copiilor.