Programul „Prima chirie” a fost aprobat. Asta înseamnă că şomerii dispuşi să se angajeze în altă localitate decât cea de domiciliu, primesc din partea statului o primă lunară de relocare

DISTRIBUIȚI

Programul „Prima chirie” a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri. Asta înseamnă că şomerii, înregistraţi la agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă, dispuşi să se angajeze în altă localitate decât cea de domiciliu, primesc din partea statului o primă lunară de relocare, bani pe care îi vor folosi pentru acoperirea cheltuielilor chiriei şi costurilor de întreţinere. Una din condiţiile programului este să vă angajaţi pe cel puţin un an.

Adică, cel mult 900 de lei veţi primi din partea statului. Aşa cum este specificat în comunicatul de presă al Guvernului, de bani vor beneficia cei care se  încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate, situaţă la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu. O altă condiţie este ca venitul net lunar să nu depăşească 5.000 de lei.

Programul va atrage după sine şi efecte pozitive, spun specialiştii.

Un alt efect pozitiv pe care l-ar putea avea măsura, în sectorul imobiliar, ar fi construirea unor noi proiecte dedicate exclusiv închirierilor.

Prima de relocare se acordă la cerere şi nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu cea de instalare, prevăzute în legislaţie.

Prima de încadrare pentru fiecare kilometru parcurs se acordă lunar, timp de 12 luni.