Programul Prima Casă continuă şi în 2018. Executivul a aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri plafonul pentru acest an însă suma este mai mică faţă de cea de anul trecut aşa că analiştii se aşteaptă ca fondurile să se termine repede

DISTRIBUIȚI

Programul Prima Casă continuă şi în 2018. Executivul a aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri plafonul pentru acest an însă suma este mai mică faţă de cea de anul trecut aşa că analiştii se aşteaptă ca fondurile să se termine repede.
Două miliarde de lei este bugetul alocat, anul acesta, pentru programul Prima Casă, cu cinci sute de milioane de lei mai mic faţă de cel din 2017.
Principalul avantaj al programului Prima Casă rămâne în continuare avansul de 5%. O singură bancă percepe un comision de 10%. În cazul creditelor ipotecare standard, avansul este de 15 până la 45% maxim.
În prezent, costurile pentru un credit accesat prin programul Prima Casă sunt asemănătoare cu cele de la un împrumut ipotecar standard. De exemplu, pentru un credit de 225.000 lei, pe o perioadă de 30 ani, rata lunară este de cuprinsă între 1.080 şi 1.150 de lei în cazul unui credit Prima Casă, cu un avans de 5 sau 10%. În cazul unui credit ipotecar standard, rata este cuprinsă între 1.070 lei şi 1.530 lei, la un avans între 15 şi 45%. Deşi în 2017 se discuta ca programul Prima Casă să devină unul social, anul acesta nu a venit însă cu modificări ale condiţiilor pentru accesarea sa.
Anul trecut, până la sfârşitul lunii noiembrie, au fost acordate peste 23.400 de garanţii, prin programul Prima Casă, suma totală fiind de peste două miliarde de lei.