Programul Prima Casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei. Asta înseamnă că nouă bănci pot acorda din nou credite cu garanţia statului

DISTRIBUIȚI

Programul Prima Casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei. Asta înseamnă că nouă bănci pot acorda din nou credite cu garanţia statului. Fondurile iniţiale au fost epuizate cu rapiditate. Numărul cererilor trimise la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii a atins un maxim istoric. 

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat alocarea rezervei de 500 de milioane de lei pentru acordarea de garanţii în acest an pentru finanţarea cererilor din programul Prima Casă.

Din plafonul total al garanţiilor, de 2,5 mld. de lei, alocat pentru acest an, în martie a fost pusă la dispoziţia băncilor suma de 2 miliarde de lei, bani care s-au epuizat rapid pentru că cererea pentru acest program a fost şi este foarte mare.

Epuizarea fondurilor distribuite la începutul anului s-a văzut şi în rândul dezvoltatorilor.

Reprezentanţii din piaţa imobiliară spun că cerinţele românilor care optează pentru Prima Casă s-au schimbat şi că aceştia se îndreaptă spre apartamente mai mari.

Pentru programul Prima Casă din acest an, statul garantează 50% din valoarea unui credit pentru o locuinţă nouă, în valoare de cel mult 70.000 de euro, în baza autorizaţiilor de construire eliberate după data de 22 februarie 2010 şi 40% pentru locuinţele vechi, de până la 60.000 de euro.