Procurorii DIICOT au destructurat un grup infracţional organizat specializat în cămătărie, înşelăciune, deturnarea licitaţiilor publice şi spălare de bani

DISTRIBUIȚI

Procurorii DIICOT au destructurat un grup infracţional organizat specializat în cămătărie, înşelăciune, deturnarea licitaţiilor publice şi spălare de bani. Pe lângă dobânzile percepute pentru împrumuturile acordate, clanul urmărea să intre în posesia proprietăţilor datornicilor. Pentru a nu fi prinşi şi puşi sub acuzare, au apelat la un executor judecătoresc, care se ocupa de întocmirea documentelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanţie imobiliară. Procurorii au descins astăzi în 29 de locaţii din Bucureşti, Prahova şi Ilfov, iar la sediul DIICOT au fost duse pentru audieri 37 de persoane.

Cămătarii ofereau sume de bani cu dodândă celor care se aflau într-un impas financiar de moment. Pentru a fi siguri că îşi recuperează banii, dar şi pentru a pune presiune psihică asupra debitorilor, sumele erau înscrise în contracte de împrumut, unele dintre ele cu garanţie imobiliară.

Referat D.I.I.C.O.T.

„Astfel, atât pentru a-şi asigura veniturile, precum şi pentru a îngreuna o eventuală activitate de cercetare penală, respectiv dovedirea infracţiunii de camătă, persoanele care activau pe această plajă de infracţiuni au ales să mascheze activitatea de cămătărie în încheierea unor acte notariale notariale de împrumut în care debitorii, având în vedere nevoia stringentă de sume de bani erau convinşi să semneze acte notariale în care erau stipulate ca sume acordate ca împrumut de debitori sume mult mai mari decât cele remise efectiv, respectiv sume de bani ce erau compuse din suma reală împrumutată plus dobânda ce trebuia plătită.” Susţin procurorii DIICOT.

După momentul aderării la grupul organizat, executorul judecătoresc a ajuns chiar să ia decizii şi să aibă rolul de coordonator. Folosindu-se de cunoştinţele sale juridice, a adus clanului câştiguri însemnate. În multe cazuri, profitul a fost de peste 300 la sută. Prin intermediul său a aderat la grup un alt executor judecătoresc, dar şi personal angajat în cadrul baroului din care făcea parte. Pentru a obţine în instanţă încuviinţările de executare silită, grupul apela la serviciile unui avocat.

Referat D.I.I.C.O.T.

„În perioada 2014 – 2016, membrii grupului infracţional au acordat în mai multe rânduri împrumuturi băneşti mai multor persoane, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare şi primind de la debitori drept garanţie autoturisme de lux şi imobile. (…) Au pus la punct un întreg sistem de operaţiuni având o aparenţă de legalitate, menite să scadă vigilenţa debitorilor cu privire la scopul real urmărit în activitatea lor.” Mai spun procurorii.

Bunurile care urmau să fie executate silit ajungeau în cele din urmă la membrii clanului cu ajutorul avocaţilor şi al executorilor judecătoreşti prin organizarea unor licitaţii publice trucate. Bunurile erau apoi valorificate, iar banii obţinuţi erau daţi mai departe cu împrumut altor clienţi naivi. În urma celor 29 de percheziţii care au avut loc astăzi au fost descoperite importante sume de bani în lei şi valută, autoturisme de lux, documente şi înscrisuri care vor fi folosite ca probe. La sediul DIICOT au fost duse 37 de persoane pentru audieri.