Prima clinică de neurochirurgie şi ortopedie veterinară din România şi-a deschis porţile. Asta înseamnă că în ţara noastră, în cazul animalelor, vor fi posibile operaţiile pe creier şi pe coloană

DISTRIBUIȚI

La aproape doi ani cântăreşte… şaptezeci de kilograme. Pare fioros, dar s-ar juca cu toată lumea. Vorbim despre un patruped din rasa Terra Nova. Câinii din această rasă au un caracter temperat şi sunt consideraţi cei mai buni apărători ai copiilor. Însă, trebuie să ştiţi că sunt şi predispuşi la anumite boli precum displazia de şold, o afecţiune asupra căreia se putea interveni chirurgical numai în străinătate. Ieri, însă, în Capitală, şi-a deschis porţile prima clinică de neurochirurgie şi ortopedie veterinară din România. Asta înseamnă că în ţara noastră, în cazul animalelor, vor fi posibile operaţiile pe creier şi pe coloană. Aflaţi mai multe în rubrica „Prieteni fără grai”.

Este atât de mare încât oamenii îl compară cu un viţel. Are un an şi opt luni şi 70 de kilograme. El este Bronx, un câine din rasa Terra Nova, o rasă originară din Canada. Se spune că dintre toţi câinii de talie mare, cei din rasa Terra Nova sunt cei mai blânzi.

Probabil vă imaginaţi că mănâncă mult şi cu poftă. Nu este însă deloc aşa.

Dacă doriţi să aveţi alături un astfel de patruped, trebuie să ştiţi că întreţinerea blănii este un aspect extrem de important, mai ales în cazul câinilor care participă la concursuri de frumuseţe. Bronx, spre exemplu, este campion junior, iar la ultima toaletare a stat nu mai puţin de şase ore.

Un câine din rasa Terra Nova poate fi crescut atât la apartament, cât şi la curte. Dar are nevoie permanent de atenţie.

Aceste animale sunt predispuse la boli de piele, dar şi la afecţiuni mai grave precum displazia de şold. Din acest motiv, în primul an de viaţă, întreţinerea lui este costisitoare.

Până acum, câinii care sufereau de displazie de şold puteau fi operaţi numai în Austria. Rudolf Hofmann, medicul care a deschis prima clinică veterinară din România pentru câinii fără stăpân şi cel care îngrijeşte în jur de 900 de câini şi pisici, a pus bazele primului centru de neurochirurgie şi ortopedie din România.

În acest loc se vor face operaţii extrem de complicate precum intervenţiile pe creier sau pe coloană.

De asemenea, animalele vor fi cazate în spaţii speciale cu geam, precum cele din adăposturile din America.

Operaţiile vor dura puţin, iar probabilitatea să se termine cu succes este mare. Şi asta pentru că vor fi folosite imprimante 3D. Practic, oasele sau ţesuturile vor putea fi scoase la imprimantă şi studiate în detaliu înainte de incizie.

Toate aparatele si instrumentele sunt din inox şi aduse din Germania şi Italia.