Preţul nu mai dictează alegerea celor care sunt în căutarea unei locuinţe. În plus, anul trecut, creşterea indicelui Robor şi deprecierea leului i-au făcut pe români să rămână în aşteptare oricât de avantajoase erau ofertele care le-au picat în mână. Clienţii din piaţa imobiliară s-au maturizat, spun specialiştii din domeniu. Pun mai mult preţ pe construirea unui stil de viaţă de calitate

DISTRIBUIȚI

Preţul nu mai dictează alegerea celor care sunt în căutarea unei locuinţe. În plus, anul trecut, creşterea indicelui Robor şi deprecierea leului i-au făcut pe români să rămână în aşteptare oricât de avantajoase erau ofertele care le-au picat în mână. Clienţii din piaţa imobiliară s-au maturizat, spun specialiştii din domeniu. Pun mai mult preţ pe construirea unui stil de viaţă de calitate. Vor ansambluri rezidenţiale care să fie amplasate în apropiere de birou şi parcuri la doi paşi de scara blocului. Mai mult, disponibilitatea plătii unui avans mai mare a crescut. În timp ce pentru zona de nord a Capitalei avansul oferit ajunge chiar şi la 80%, în zona de centru, procentul ajunge la 50%.

Preţul rămâne un element important de care se ţine cont, mai ales în cazul clienţilor cu buget limitat, dar nu mai dictează alegerea locuinţei pentru cei care sunt în căutare.

Spre exemplu, clienţii din zona de nord a Capitalei au disponibilităţi de plată şi pentru un avans de peste 80% iar pentru zona de centru de peste 50%. În estul Bucureştiului, lucrurile sunt ceva mai diferite. Acolo, bugetele disponibile sunt mai mici iar avansurile pe măsură.

Profilul clientului s-a schimbat şi pentru clienţii care preferă zona de nord a Capitalei.

Mai mult decât atât, spun specialiştii de pe piaţa imobiliară, clienţii nu au mai speculat ofertele.

Pe de altă parte, 2017 a fost un an cu multă nesiguranţă pentru cei care erau în căutarea unei locuinţe.

Lucrurile au reintrat în normal la începutul anului.

Specialiştii de pe piaţa imobiliară se aşteaptă ca, anul acesta, numărul apartamentelor vândute să depăşească valorile din anii trecuţi.