Preţul medicamentelor inovative ieşite de sub patent va scădea cu 35%, iar preţul maximal al medicamentelor va fi stabilit prin ordin de ministru. Asta a anunţat ministrul sănătăţii, Florian Bodog

DISTRIBUIȚI

Preţul medicamentelor inovative ieşite de sub patent va scădea cu 35%, iar preţul maximal al medicamentelor va fi stabilit prin ordin de ministru. Asta a anunţat ministrul sănătăţii, Florian Bodog, care astăzi a mers la o dezbatere publică pe acest subiect. Producătorii se declară mulţumiţi de decizie. Pacienţii, în schimb, spun că privesc cu reticenţă această micşorare a preţurilor. Ei cred că e posibil ca mai multe medicamente să dispară de pe piaţă. Totuşi, ministrul spune că a primit asigurări că acestă reducere de preţ nu va duce la dispariţia produselor.

Ministrul sănătăţii a anunţat că medicamentele inovative care îşi pierd patentul vor fi mai ieftine cu 35%, iar calculul preţului se va face la nivelul Ministerului Sănătăţii în colaborare cu Agenţia Naţională a Medicamentului.

Totuşi, asociaţiile de pacienţi se tem ca o astfel de decizie să nu ducă la dispariţia definitivă de pe piaţă a medicamentelor. Ei spun că totul ar fi o înţelegere între guvern şi producătorii de medicamente.

În schimb, ministrul vine şi spune că a primit toate asigurările că decizia de scădere a preţului medicamentelor inovative ieşite de sub patent cu 35% nu va duce la dispariţia vreunui produs de pe piaţă.

La dezbaterea publică privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale au participat şi reprezentanţii industriei farma, care s-au declarat mulţumiţi de deciziile ministerului.

Chiar şi după mai multe dezbateri, pentru pacienţi, situaţia rămne în continuare incertă.