Preşedintele României a declanşat procedura privind organizarea referendumului. Klaus Iohannis a trimis deja la Parlament scrisorile prin care cere consultarea poporului

DISTRIBUIȚI

Preşedintele României a declanşat procedura privind organizarea referendumului. Klaus Iohannis a trimis deja la Parlament scrisorile prin care cere consultarea poporului. Cetăţenii vor putea alege prin vot dacă sunt sau nu de acord cu ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale, propusă de PSD. Şeful statului a făcut precizări şi despre întrebarea la care vor răspunde românii. De cealaltă parte, Liviu Dragnea a declarat că vrea şi el declanşarea altor două referendumuri.

Klaus Iohannis şi-a exprimat decizia de a consulta masele pe tema celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal încă de la declaraţia de presă susţinută, luni seară, la Palatul Cotroceni. Totul în contextul protestului de amploare care a avut loc în weekend.

Marţi dimineaţa, Klaus Iohannis le-a transmis şi preşedinţilor celor două camere parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, că a început demersul pentru organizarea referendumului privind „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

PREŞEDINTELE CERE REFERENDUM

„În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 (…), consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.”

Sursa: scrisoare Klaus Iohannis

În replică, preşedintele social democraţilor a spus la un post de televiziune că nu e convins că şeful statului poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu îşi pot exprima părerea în aceste domenii. Curtea Constituţională a decis, însă, în 2016, că preşedintele ţării este singurul care poate decide temele pentru consultarea poporului.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a declarat că vrea să organizeze şi el alte două referendumuri.

Klaus Iohannis a fost atacat şi de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că preşedintele a vrut „să facă valuri în presă” şi că va discuta cu Biroul Permanent paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru referendum.

TĂRICEANU, DESPRE SCRISOAREA PREŞEDINTELUI

„Documentul cu scrisoarea privind preşedintelui prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional a fost naţional a fost dat întâi la presă, pentru că nu era făcut pentru Parlament. Era făcut ca să facă valuri în presă.”

sursa: facebook Călin Popescu Tăriceanu

Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, a declarat că ministerul de interne are alte priorităţi.

Primarul General al Capitalei a catalogat acest referendum ca fiind un „demers ipocrit”.

Partidul Naţional Liberal a cerut deja Parlamentului declanşarea procedurilor pentru adoptarea unui punct de vedere favorabil referendumului.

Aflat într-o vizită oficială la Strasbourg, conform unor surse, preşedintele Iohannis a spus că va discuta cu şeful CEDO şi despre posibilitatea modificării legislaţiei penale prin ordonanţe de urgenţă. Totodată, şeful statului a spus că întrebarea de la referendum nu va conţine cuvântul „graţiere”, întrucât Constituţia nu îi permite acest lucru. Cel mai probabil, întrebarea va fi legată de anticorupţie sau integritate.

Parlamentul are termen 20 de zile să prezinte un punct de vedere referitor la referendumul cerut de Klaus Iohannis. În cazul în care legislativul nu va da un răspuns, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.