Preşedintele nu va desemna un premier cu probleme penale. Este garanţia pe care o dă Klaus Iohannis

DISTRIBUIȚI

Preşedintele nu va desemna un premier cu probleme penale. Este garanţia pe care o dă Klaus Iohannis. Astăzi, şeful statului a avut prima reacţie după alegerile parlamentare. Acesta susţine că va ţine cont în continuare de criteriile de integritate atunci când va desemna viitorul prim-ministru.

Mâine, rând pe rând, social-democraţii, liberalii, membrii USR, ALDE, PMP, UDMR şi cei din grupul minorităţilor se vor prezenta în faţa preşedintelui Klaus Iohannis cu o propunere de premier. Şeful statului promite să nu desemneze un prim-ministru care a avut probleme penale.

Membrii PSD îl vor, însă, cu orice preţ în fruntea Guvernului pe Liviu Dragnea, care a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trucarea rezultatului de la referendumul din 2012.

Potrivit legii, Dragnea nu poate ocupa funcţia de prim-ministru. Concret, „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.”

Însă, în România legea poate fi modificată chiar şi….pentru o singură persoană. Avocatul Poporului ar putea sesiza Curtea Constituţională cu privire la aspectul care, momentan, îl împiedică pe Dragnea să conducă Executivul.

Social-democraţii au dat de înţeles că, dacă Dragnea nu va fi numit premier, Parlamentul va începe procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis din funcţia de preşedinte. La rândul lui, şeful statului susţine că nu se teme de o eventuală demitere.

Tot în contextul alegerilor, Klaus Iohannis s-a declarat mulţumit de organizarea acestora.

Dar a fost surprins neplăcut de rata de participare la vot, de aproximativ 39,5%.

Noua echipă de la Palatul Victoria îşi va începe activitatea cel mai probabil la începutul lunii ianuarie.