Preşedintele Klaus Iohannis a început astăzi consultările cu partidele politice pe tema viitorului guvern. PSD şi ALDE nu s-au prezentat

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Klaus Iohannis a început astăzi consultările cu partidele politice pe tema viitorului guvern. PSD şi ALDE nu s-au prezentat, iar gestul lor a fost catalogat de şeful statului drept unul nepoliticos. În acelaşi timp, liberalii şi membrii USR sunt hotărâţi să nu susţină varianta Liviu Dragnea şef la Palatul Victoria. Săptămâna viitoare, cel mai probabil, noii parlamentari vor depune jurământul, iar la începutul lunii ianuarie noul prim-ministru îşi va începe activitatea.

Liberalii au fost primii care au discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre formarea noului Guvern. Delegaţia PNL care a mers la Palatul Cotroceni a fost formată din cinci persoane şi a fost condusă de Raluca Turcan, noua şefă a partidului. Membrii PNL au criticat dur promisiunile făcute de social-democraţi în campanie.

Din cauza scorului mic pe care l-au obţinut la alegerile parlamentare, liberalii nu şi-au permis să vină cu o propunere pentru funcţia de prim-ministru. Însă, dacă va exista o alianţă a partidelor de dreapta, aşa cum îşi doresc în acest moment membrii Partidului Naţional Liberal, Dacian Cioloş va fi din nou luat în calcul.

A doua rundă de negocieri de la Palatul Cotroceni s-a purtat cu delegaţia partidului Uniunea Salvaţi România.

Politicienii din cadrul USR au primit laude din partea şefului statului, în contextul în care vorbim de un partid care s-a înfiinţat în februarie anul acesta.

Marii absenţi au fost social-democraţii şi membrii ALDE. Şeful PSD a refuzat invitaţia invocând un articol din Constituţie potrivit căruia Executivul se formează după ce noii aleşi depun jurământul.

Preşedintele consideră că cei din PSD şi ALDE au o atitudine nepotrivită.

La discuţiile cu Iohannis au mai mers cei din Partidul Mişcarea Populară, din UDMR şi din grupul minorităţilor.