Presa internaţională a scris pe larg despre masivele proteste de duminică din România. Ziarele şi televiziunile străine au precizat că oamenii au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de intenţia guvernului de a decriminaliza anumite infracţiuni

DISTRIBUIȚI

Presa internaţională a scris pe larg despre masivele proteste de duminică din România. Ziarele şi televiziunile străine au precizat că oamenii au ieşit în stradă ca să demonstreze faţă de intenţia guvernului de a decriminaliza anumite infracţiuni şi de a graţia politicieni aflaţi după gratii.

Marile agenţii de presă, Reuters şi Associated Press, au relatat cu promptitudine că la Bucureşti şi în marile oraşe din România, mii de oameni au ieşit în stradă. Motivul nemulţumirii oamenilor, scrie Reuters, este legat de intenţia noului guvern al lui Sorin Grindeanu de a face modificări legislative printr-o ordonanţă de urgenţă. Associated Press notează că executivul susţine că astfel va dezaglomera închisorile, în timp ce criticii iniţiativei, care spun că aceasta ar trebui dezbătută în Parlament, acuză că modificările vor ajuta aliaţii corpţi ai guvernului. „Vrem democraţie, hoţii la puşcărie, au scandat  protestatarii după ce preşedintele Klaus Iohannis, un critic al guvernului şi un susţinător al luptei anticorupţie, a venit la demonstraţie – scrie cotidianul The  New York Times. Un alt ziar – publicaţia britanică The Guardian – îl citează pe unul dintre protestatari care crede că ordonanţa de urgenţă îl va ajuta pe Liviu Dragnea – preşedintele PSD care a primit doi ani cu suspendare pentru fraudarea unui scrutin – şi pe mogulul media Dan Voiculescu –  care a primit 10 ani de puşcărie pentruspălare de bani. Şi televiziunile au preluat şrirea. BBC notează că până la trei mii de puşcăriaţi ar fi eliberaţi, dacă guvernul trece ordonanţa de urgenţă – procedură care nu are nevoie de semnătura preşedintelui sau de acceptul Parlamentului pentru a intra imediat în vigoare. Postul de ştiri Euronews a difuzat declaraţia lui Klaus Iohannis din Piaţa Universităţii, în care preşedintele afirmă că „românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”.