Premierul Italiei și-a anunțat demisia, după înfrângerea zdrobitoare a taberei sale în referendumul de ieri. Ce a declarat prim-ministrul?

DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul Italiei, Matteo Renzi, şi-a anunţat demisia, după înfrângerea zdrobitoare a taberei sale în referendumul de ieri. Cetăţenii au fost chemaţi la urne să îşi exprime votul în privinţa reformelor constituţionale cerute de premier. Însă 60 la sută dintre alegătorii care au participat la scrutin au respins propunerile lui Matteo Renzi. Există deja o listă de posibili succesori, dar nu poate fi exclusă nici varianta alegerilor anticipate ori a unui guvern de tehnocraţi.

Matteo Renzi şi-a asumat responsabilitatea pentru rezultatul referendumului şi a adăugat că tabăra „nu”, condusă de mişcarea „Cinci Stele”, trebuie să vină acum cu propuneri concrete. Prezenţa la vot a fost de 70 la sută, iar diferenţa dintre opţiuni – pentru sau împotriva reformei constituţionale – a fost de 20 de procente. Rezultatul a fost considerat drept un vot negativ dat premierului Renzi.

Matteo Renzi a cerut, prin referendum, sporirea puterii guvernului central şi slăbirea influenţei Senatului. Însă alegătorii şi anumiţi politicieni, inclusiv unii din partidul premeirului, au considerat aceste schimbări ca o încercare a prim-ministrului de a căpăta prerogative sporite. Preşedintele ar putea numi un executiv interimar care să rămână la guvernare până la alegerile din 2018.