Premieră la malul mării. Poliţia de Patrimoniu a amendat proprietarii de monumente istorice care şi-au lăsat clădirile în paragină

DISTRIBUIȚI

Premieră la malul mării. Poliţia de Patrimoniu a amendat proprietarii de monumente istorice care şi-au lăsat clădirile în paragină. În tot acest timp, imobile ca fostul restaurant Casa cu Lei sau Palatul Regal din Mamaia, considerate pe vremuri adevărate bijuterii arhitecturale, s-au degradat. Şi Direcţia Judeţeană de Cultură a dat deja primele amenzi.

Cândva considerată un simbol al Constanţei, „Casa cu Lei”, construită de un negustor armean a devenit în ultimii ani o ruină. Nimic nu mai aminteşte de bijuteria arhitecturală de altă dată, care a fost, mai întâi, sediu de bancă, apoi un faimos restaurant.

În urmă cu câţiva ani, „Casa cu Lei” a intrat în posesia unui om de afaceri constănţean. Tot el a achiziţionat şi „Casa Manicatide”, un alt monument arhitectural al zonei istorice, lăsat în paragină. Aşa că, autorităţile au luat măsuri.

Aceeaşi soartă a avut-o şi Palatul Regal din Mamaia. 8.000 de lei a fost amenda pentru proprietarul care nu a respectat legea. Clădirea s-a degradat văzând cu ochii. Amenda a fost aplicată de Direcţia Judeţeană de Cultură, instituţie care a anunţat că va aplica şi alte sancţiuni.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmelor care deţin clădirile istorice din centrul vechi al oraşului spun că nu au luat la cunoştinţă nicio amendă.