Poliţia din Brazilia caută zeci de prizonieri care au evadat din închisoare, în urma unei revolte în care au murit 56 de oameni. Deţinuţii au aruncat mai multe cadavre peste gardul închisorii şi au luat ostatici zeci de paznici

DISTRIBUIȚI

Poliţia din Brazilia caută zeci de prizonieri care au evadat din închisoare, în urma unei revolte în care au murit 56 de oameni. Penitenciarul supraaglomerat se află în nordul ţării, în MANAUS, o regiune amazoniană izolată. În timpul răscoalei, deţinuţii au aruncat mai multe cadavre peste gardul închisorii şi au luat ostatici zeci de paznici.

Disperare în faţa centrului de detenţie ANISIO JUBIM, acolo unde rudele prizonierilor au aşteptat cu înfrigurare veşti despre cei dragi.

La morga din localitate, familiile deţinuţilor ucişi au fost chemate ca să îi identifice pe aceştia.

Revolta la închisoare a început duminică şi s-a încheiat după 18 ore, atunci când forţele de securitate au reuşit să pună sub stăpânire situaţia. Deţinuţii s-au predat, şi-au depus armele şi au eliberat paznicii pe care îi ţineau captivi. Ulterior, poliţia a găsit în celule mai multe pistoale şi tuneluri ascunse, folosite pentru contrabandă.

Doar 40 dintre 87 de puşcăriaşi au fost prinşi, iar căutările continuă.

Câţiva dintre fugari şi-au făcut poze după ce au evadat, fotografii pe care le-au postat pe site-uri de socializare. Postările au devenit virale în Brazilia, fiind distribuite de zeci de mii de ori.

Violenţele au fost provocate de două bande rivale care se luptă pentru supremaţie în puşcăria suprapopulată. Centrul de detenţie este făcut ca să găzuiască doar 454 de oameni, însă aici sunt închişi 1224. Cele două tabere implicate în revoltă sunt Familia Nordului, o grupare locală influentă şi PCC care este cea mai puternică organizaţie infracţională din Brazilia, cu sediul la Sao Paulo. Cea mai sângeroasă revoltă dintr-o puşcărie din Brazilia a avut loc în 1992, atunci când 111 prizonieri au fost ucişi.