Piaţa auto din România s-a dezvoltat spectaculos în ultima vreme. Însă nu putem vorbi despre evoluţie şi când ne referim la situaţia parcurilor auto ale serviciilor de ambulanţă. Ne-am putea referi, mai degrabă, la o tristă întoarcere în timp. Sunt şi autosanitare mai vechi de 16 ani, care au străbătut 900 de mii de kilometri

DISTRIBUIȚI

Piaţa auto din România s-a dezvoltat spectaculos în ultima vreme. Însă nu putem vorbi despre evoluţie şi când ne referim la situaţia parcurilor auto ale serviciilor de ambulanţă. Ne-am putea referi, mai degrabă, la o tristă întoarcere în timp. Sunt şi autosanitare mai vechi de 16 ani, care au străbătut 900 de mii de kilometri, iar caroseria este ruginită. 90 la sută dintre maşini nu ar mai trebui să plece la cazuri. Pentru că multe au fost deja retrase din circulaţie, s-a ajuns ca, la Galaţi, o ambulanţă să deservească 8 comune.

Parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi a rămas cu 50 de autospeciale. Acestea asigură asistenţa medicală de urgenţă la peste 600.000 de oameni. 45 dintre ele au trecut de 6 ani vechime, iar 47 au la bord sute de mii de kilometri, încât ar fi trebuit de mult schimbate.

Câte 16 ambulanţe sunt în permanenţă în service, ceea ce scade drastic numărul celor care pot interveni la cazurile de urgenţă.

Cea mai veche ambulanţă este din 2001 şi are deja străbătuţi 900.000 de kilometri. Este greu încercată de traseele dificile din judeţ, unde ar fi necesară o maşină mai puternică. A fost reparată de nenumărate ori şi este acoperită aproape în totalitate de rugină.

Mai grav este că nu doar ambulanţele sunt învechie, ci şi o parte a aparaturii.

Sunt şi situaţii în care o singură ambulanţă care acoperă opt comune. Şi ea trebuia de mult casată. A ieşit de curând dintr-o reparaţie capitală.

Oamenii speră ca măcar o parte din cele vechi să fie schimbate.

Numărul solicitărilor la 112 s-a dublat în Galaţi, în ultimul timp şi cu greu fac faţă. Până vor ajunge şi la ei ambulanţe noi, angajaţii au de trecut de iarna  care vine…tot cu autosanitarele ruginite de timp.