Peste patruzeci la sută dintre românii de peste hotare nu au de gând să se întoarcă în ţară în viitorul apropiat. Ce îi ţine departe de România? Corupţia, clasa politică, mentalitatea limitată a românilor, birocraţia şi sistemul de sănătate şubred

DISTRIBUIȚI

Peste patruzeci la sută dintre românii de peste hotare nu au de gând să se întoarcă în ţară în viitorul apropiat. Ce îi ţine departe de România? Corupţia, clasa politică, mentalitatea limitată a românilor, birocraţia şi sistemul de sănătate şubred. Asta arată cele mai recente statistici. Şi mai grav este că cei care nu vor să revină în România sunt cei în care s-a investit cel mai mult în educaţie. Au studii superioare, sunt tineri şi, din păcate pentru societatea românească, fac performanţă în alte state. În paralel, cei care aleg totuşi să revină o fac doar de dragul familiei.

Alexandru are 21 de ani, iar de doisprezece locuieşte în Spania. A plecat de la o vârstă fragedă, împreună cu părinţii. În prezent, lucrează în industria hotelieră, iar de luna viitoare vrea să-şi deschidă propria afacere în Madrid. Şi-ar dori la un moment dat să se întoarcă în România, însă îl sperie corupţia şi viteza cu care se modifică legile fiscale. –

Potrivit celui mai recent studiu realizat, 43% dintre românii din dispora nu iau în calcul să se întoarcă în România. Dintre aceştia, cei mai mulţi, 82%, din cauza corupţiei, iar 70% din cauza clasei politice. Alte cauze sunt: birocraţia, condiţiile precare din sistemul de sănătate şi mentalitatea românilor, care uneori este mult prea tradiţională, indică cercetările.

Grav este faptul că aceşti români sunt tineri, au între 25 şi 45 de ani, au studii superioare şi produc pentru alte state.

Valentin lucrează în Italia de douăzeci şi cinci de ani. Are o afacere în domeniul imobiliar în Roma, iar anul acesta va deschide şi o fabrică de paste. A ales să investească in Italia pentru că acolo legile i-au oferit încredere şi stabilitate. Acum, îşi doreşte să facă ceva pentru ţara lui. Aşa că, a ales, de la el de acasă din Italia, să se implice în proiecte ce vizează societatea românească şi dezvoltarea ei.

Studiul mai arată că 56% dintre românii din diaspora îşi doresc la un moment dat, după ce se pun la punct cu situaţia financiară, să se întoarcă în România. Cei mai mulţi, pentru a fi aproape de familie.

Tot pentru cei dragi s-a întors şi Anca. A lucrat timp de şaisprezece ani în Statele Unite ale Americii. La început a fost recepţioner într-un hotel, iar apoi a ajuns manager de hotel. Acolo, spune femeia, dacă eşti priceput în ceea ce faci, poţi evolua repede. Dacă familia ei nu ar fi fost în România, nu s-ar mai fi întors. Legile greoaie de aici şi instabilitatea mediului economic îi dau bătăi de cap.

În ţara noastră, în ultimii douăzeci de ani, Codul Fiscal a fost modificat de peste 200 de ori. Din acest motiv, mulţi investitorii, fie ei români sau străini, ocolesc România.