Peste două milioane şi jumătate de femei din lumea întreagă au participat la proteste îndreptate împotriva preşedintelui american Donald Trump. Pe pancartele participantelor susţinute şi de bărbaţi au fost scrise sloganuri feministe, menite să combată sau să ironizeze declaraţiile cu tentă sexuală făcute de Trump

DISTRIBUIȚI

Peste două milioane şi jumătate de femei din lumea întreagă au participat la proteste fără precedent îndreptate împotriva preşedintelui american Donald Trump şi au susţinut că se văd ameninţate de politicile anunţate de noul locatar de la Casa Albă. Pe pancartele participantelor susţinute şi de bărbaţi au fost scrise sloganuri feministe, menite să combată sau să ironizeze declaraţiile cu tentă sexuală făcute de Trump de-a lungul anilor, şi chiar şi în timpul campaniei electorale.

Capitala Washington, dar şi marile oraşe de peste ocean au fost scena unor proteste de amploare organizate împotriva lui Donald Trump. Marşul femeilor a adunat şi bărbaţi veniţi să le susţină pe activistele feministe… Remarcile cu tentă sexuală făcute de Trump, dispreţul manifestat faţă de reprezentantele sexului frumos şi teama că unele drepturi le-ar putea fi îngrădite poze cutter externe de azi , proteste odată cu începerea mandatului republicanului la Casa Albă au fost principalele motive pentru a ieşi în stradă purtând pancarte cu mesaje adresate preşedintelui. Femeilor li s-au alăturat şi vedete de prim rang, despre care se ştie că au susţinut-o în campania electorală pe democrata Hillary Clinton. Madonna a avut un discurs pe care presa de peste ocean l-a catalogat ca fiind în oarecare măsură şocant, nu atât pentru mesajul transmis, cât pentru limbajul folosit. Ea a declarat ca acest mars al femeilor este doar începutul unei „revolutii”, însa momentul cel mai discutat a fost acela când a spus că „s-a gandit sa arunce in aer Casa Alba”.

Şi Scarlet Johhanson, Michael Moore sau Alicia Keys s-au numărat printre starurile care s-au declarat îngrijorate de atitudinea noului preşedinte faţă de femei şi de drepturile lor.

Mitinguri de protest au avut loc şi în oraşe europene, unde femeile şi-au manifestat solidaritatea cu reprezentantele sexului frumos din Statele Unite.

Interesant de remarcat este însă faptul că deşi protestele anti-Trump organizate sub numele de Marşul Femeilor au totalizat un număr record de participanţi -peste 2 milioane şi jumătate în lumea întreagă- o analiză a profilului votanţilor actualului şef de stat arată că 45 la sută din femeile albe, cu studii superioare, l-au votat pentru funcţia supremă în stat. Pe de altă parte Donald Trump îşi urmează programul prestabilşit şi a efectuat o vizită la sediul CIA unde a ţinut un mic discurs…

Cât priveşte noua politică externă americnă, un lucru este deja stabilit – primul politican de prim rang cu care Donald Trump se va întâlni săptămâna viitoare, este premierul britanic Theresa May. Despre o posibilă întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin, experţii sunt de părere că o astfel de întrevedere nupoate avea loc foarte curând pentru că necesită discuţii şi pregătiri excepţionale.