Peste două mii de persoane au încercat să ajungă ilegal în România anul acesta, iar majoritatea provin din ţări arabe. Unii dintre ei sunt victime sigure ale aşa-ziselor călăuze, care le cer câteva mii de euro şi le promit că îi ajută să treacă graniţa

DISTRIBUIȚI

Peste două mii de persoane au încercat să ajungă ilegal în România anul acesta, iar majoritatea provin din ţări arabe. Unii dintre ei sunt victime sigure ale aşa-ziselor călăuze, care le cer câteva mii de euro şi le promit că îi ajută să treacă graniţa. Poliţiştii de Frontieră au deschis din ianuarie şi până acum zeci de dosare pentru trafic de migranţi.

Numărul migranţilor care încearcă să ajungă în România creşte de la an la an, avertizează autorităţile.

Mostafa a fugit din Siria în România acum trei ani, când ţara lui era în plin război. Spune că aşa-numite călăuze i-au cerut bani ca să îl ajute să treacă graniţa mai uşor.

Bărbatul mai spune că a văzut cu ochii lui cum alţi conaţionali de-ai săi au plătit mii de euro unor călăuze, însă acestea au fugit cu banii.

Cele mai multe persoane care intră ilegal în ţara noastră provin din Irak, Siria, Pakistan, Afghanistan şi Turcia.

Chiar în aceste zile, Poliţia de Frontieră a prins un român care ceruse câte 600 de euro de la un grup de patru migranţi din Afghanistan. În schimbul banilor, acesta ar fi urmat să îi ajute să treacă în spaţiul Schengen.