Peste 20 de milioane de oameni sunt în pericol de a muri de foame. Cuvintele îi aparţin secretarului adjunct pentru afaceri umanitare al ONU, Stephen O’Brien

DISTRIBUIȚI

Peste 20 de milioane de oameni sunt în pericol de a muri de foame, ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la înfiinţarea Naţiunilor Unite. Cuvintele îi aparţin secretarului adjunct pentru afaceri umanitare al ONU, Stephen O’Brien, care atrage atenţia că doar un efort colectiv ar mai putea salva sufletele condamnate la o moarte cumplită. Vă avertizez, urmază imagini cu puternic impact emoţional.

Populaţia a 4 ţări se confruntă cu moartea prin înfometare, atrage atenţia Stephen O’Brien. Este vorba de Somalia, Sudan, Yemen şi Nigeria. Mai bine de 20 de milioane de oameni sunt complet lipsiţi de resurse, cei mai afectaţi fiind evident copiii şi femeile. Seceta face ravagii, iar conflictele politice din zonă, lipsa unor reglementări legale şi haosul pe care îl generează absenţa unor autorităţi competente au creat o situaţie cu care ONU nu s-a mai confruntat vreodată de la înfiinţarea sa în 1945.

Nici măcar eforturile depuse de lucrătorii Organizaţiei Naţiunilor Unite nu au avut rezultate. Fără un ajutor financiar masiv, cei care vor suferi primii vor fi copiii, deja afectaţi de malnutriţie severă, lipsiţi de accesul la educaţie sau asistenţă medicală. Însă, din relatările voluntarilor ONU, există adulţi prea slăbiţi ca să mai poată merge, iar comunităţi întregi şi-au îngropat deja copiii.

Pe lângă luptele interne din aceste ţări, ONU se mai confruntă şi cu tot felul de oprelişti birocratice sau primeşte promisiuni din partea autorităţilor, dar care nu se materializează niciodată. Naţiunile Unite avertizează că doar un efort mondial masiv ar putea să stopeze măcar parţial o evoluţie catastrofală a situaţiei din Yemen Sudan, Somalia şi Nigeria. Suma înaintată de ONU pentru salvarea a milioane de suflete care mor de foame este una colosală – 4 miliarde si jumătate de dolari, care trebuie alocaţi până în luna iulie.

În fiecare zi în aceste ţări 10.000 de adulţi şi copii se sting pentru că nu au ce să mănânce. Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât în ţările dezvoltate este bine ştiut faptul că tone de mâncare sunt risipite zilnic, iar campaniile de conştientizare sau sensibilizare a opiniei publice mondiale nu au dat niciun rezultat pozitiv.