Pate de leurdă cu migdale, caju şi ardei copt sau pastă de ceapă cu ardei, dar şi sirop de brad ţinut trei ani în pământ! Dacă v-am făcut deja poftă, vă spun că le găsiţi pe toate într-o gospodărie din Teiuş, judeţul Alba. Acolo trăieşte Noni, o pensionară pasionată de grădinărit şi bucătărie care găteşte doar cu produse din grădina proprie

DISTRIBUIȚI

Pate de leurdă cu migdale, caju şi ardei copt sau pastă de ceapă cu ardei, dar şi sirop de brad ţinut trei ani în pământ! Dacă v-am făcut deja poftă, vă spun că le găsiţi pe toate într-o gospodărie din Teiuş, judeţul Alba. Acolo trăieşte Noni, o pensionară pasionată de grădinărit şi bucătărie care găteşte doar cu produse din grădina proprie. Le păstrează apoi luni, poate chiar ani de zile în pivniţă sau îngropate în pământ. Nu duce lipsă de clienţi… care vor să-şi umple cămara acum înainte de venirea iernii.

Eleonora Andras sau Noni, aşa cum o alintă prietenii, s-a întors în ţară acum trei ani. A muncit o viaţă peste hotare şi când a ieşit la pensie a decis să se întoarcă în casa părintească din Teiuş. Fără pic de experienţă, însă cu multă încredere, Noni s-a apucat de grădinărit. A căutat fără încetare printre caietele cu reţete tradiţionale ale bătrânilor din sat şi le-a îmbunătăţit. Aşa a ajuns să umple pivniţa cu produse care nu se mai găsesc în altă parte.

Toate produsele sunt fie păstrate în pivniţa casei, fie îngropate în pământ şi sunt scoase după luni bune. Am rugat-o pe Noni să ne dezvăluie cum se prepară una dintre reţetele inedite pe care le-a creat. Aşa că, femeia s-a apucat de treabă şi ne-a gătit o salată cu sfeclă, dovlecel şi ghimbir.

Nu duce lipsă de clienţi, mai ales acum în preajma iernii, când oamenii îşi fac provizii.

Eleonora are planuri mari pentru următorii ani. Vrea să creeze câteva reţete care să îi poarte numele.