Pasiunea pentru astronomie a unui puşti de 16 ani din Galaţi a dus la descoperirea unei noi stele variabile. Confirmarea a venit de la oficialii Observatorului Astronomic din SUA

DISTRIBUIȚI

Pasiunea pentru astronomie a unui puşti de 16 ani din Galaţi a dus la descoperirea unei noi stele variabile! Confirmarea a venit de la oficialii Observatorului Astronomic din Statele Unite ale Americii, care l-au felicitat pe tânăr pentru performanţa sa. Şi nu doar atât! L-au lăsat să îi dea şi un nume, aşa că steaua este cunoscută acum drept Schela V1. 

Andrei Stoian locuieşte la 20 de kilometri de Galaţi, în comuna Schela. Este elev la seminarul teologic şi încă de mic şi-a descoperit pasiunea pentru obiectele cereşti. La 10 ani s-a înscris în clubul de astronomie şi era nevoit să facă zilnic naveta în oraş, ca să studieze. Aşa că, ajutat de părinţi, şi-a construit în curte propriul observator astronomic.

Telescopul folosit la studierea stelelor este unul performant şi este cuplat în permanenţă la un computer care înregistrează orice mişcare pe cer. După ce îşi termină lecţiile, Andrei se aşează în faţa calculatorului şi studiază ore în şir imaginile. Aşa a descoperit noua stea variabilă, pe care a numit-o după localitatea în care trăieşte.

Andrei şi-ar dori ca şi alţi copii să aibă aceeaşi pasiune.

Părinţilor lui Andrei le creşte inima atunci când văd că fiul lor a reuşit o performanţă pe care şi adulţii o ating cu greu.

Steaua descoperită de Andrei a fost confirmată şi de astronomii americani.

La suprafaţa stelelor variabile lumina şi temperatura se schimbă constant într-un interval foarte scurt, iar în cazul în care o planetă ar gravita în jurul ei, viaţa ar fi imposibilă. Şi asta pentru că temperaturile, spre exemplu, ar oscila între -30 de grade şi plus 40 în doar câteva ore.