Parlamentul European are de acum un nou preşedinte. Conservatorul italian Antonio Tajani a obţinut majoritatea voturilor colegilor săi

DISTRIBUIȚI

Parlamentul European are de acum un nou preşedinte. Conservatorul italian Antonio Tajani a obţinut majoritatea voturilor colegilor săi. În vârstă de 63 de ani, el a fost purtătorul de cuvânt al lui Silvio Berlusconi şi, ulterior, comisar european pentru transport şi comisar pentru industrie. Ioan Mircea Paşcu a fost ales din nou vicepreşedinte, în Comisia pentru Externe. El este unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European.

După patru tururi de scrutin, cele mai multe voturi pentru preşedinţie le-a oblinut candidatul Partidului Popular European, Antonio Tajani, 351 la număr.

Reuniţi la Strasbourg, europarlamentarii l-au ales pe succesorul lui Martin Schulz care a anunţat că se retrage din Parlament ca să revină în politica din Germania, ţara sa natală. Tajani a fost susţinut atât de gruparea sa, cât şi de liberali şi de blocurile eurosceptice.

Tajani, politician de centru-dreapta, l-a înfrânt pe principalul său contracandidat şi compatriot, pe socialistul Gianni Pitella. Astfel, centrul de putere în Parlamentul European se schimbă – de la o coaliţie de centru, ca până acum, la una care tinde spre dreapta.

Europarlamentarul român Laurenţiu Rebega a obţinut doar 44 de voturi în al treilea tur şi nu s-a calificat mai departe. El a candidat din partea grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţilor care cuprinde formaţiuni de extremă dreaptă.

Preşedintele forului legislativ al Uniunii Europene are un mandat de doi ani şi jumătate. Aceeaşi persoană poate obţine maximum două mandate în această funcţie. Parlamentul European are puterea de a bloca sau schimba legislaţia europeană şi va avea un cuvânt decisiv în privinţa aprobării sau respingerii acodrului cu Marea Britanie în problema Brexit.