Părinţii care refuză vaccinarea copiilor ar putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului, iar copii nevaccinaţi riscă să nu mai poată fi integraţi în colectivitate. Proiectul legii vaccinării a fost lansat astăzi în dezbatere publică

DISTRIBUIȚI

Părinţii care refuză vaccinarea copiilor ar putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului, iar copii nevaccinaţi riscă să nu mai poată fi integraţi în colectivitate. Proiectul legii vaccinării a fost lansat astăzi în dezbatere publică. Mai grav este că numărul deceselor cauzate de rujeolă a ajuns la 21.

O prevedere care există şi în prezent, dar care abia de acum este posibil să fie pusă în aplicare spune că refuzul părinţilor sau a tutorilor de a-şi vaccina copii poate conduce la deschiderea unui dosar penal

Proiectul legii vaccinării a fost lansat în dezbatere publică, însă capitolul de sancţiuni va apărea ulterior, ca urmare a dezbaterilor publice şi la nivelul comisiilor de sănătate din parlament.

Totuşi, în propunerea legislativă nu se specifică nici faptul că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea, copiii nu vor fi primiţi la şcoală sau grădiniţă.  De asemenea, prin proiectul de lege sunt stabilite atribuţile şi responsabilităţile tuturor actorilor implicaţi în procesul de realizare a activităţilor de vaccinare.

Alexandru Rafila a dat însă şi o veste neplăcută – numărul persoanelor care au murit din cauza rujeolei a crescut.

Până în prezent, cazurile de rujeolă au apărut în 37 de judeţe, dar cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistate în judeţele Caraş-Severin şi Timiş.